– 2,5 мільйони на навчання “металістів” отримає Вінниця – розповів керівник Вінницького професійно-технічного центру №1 Валерій Дяків. – Нині ми демонтували старе обладнання та комунікації ще часів Союзу і проводимо косметичний ремонт в майбутньому навчальному-практичному цеху з підготовки металообробників. Іншими словами – в Україні та Вінниці є серйозний дефіцит і потреба у верстатниках широкого профілю, вік яких на сучасних підприємствах міста сягнув далеко за 60 років… Тому Міносвіти вже видало наказ, а Кабмін передбачає 2,5 мільйони гривень на закупівлю сучасний металообробних станків для нашого центру навчання «металістів». Звісно, цих коштів вистачить лише на 3-4 станки… Але й це буде проривом для цієї стратегічної професії в нашому центрі, бо більшість обладнання маємо 60-80-х років минулого століття… А потреба на верстатників з металообробки нині сягнула свого піку і на кожного нашого випускника із цієї спеціальності є 10 претендентів! Так само фаховому токарю, фрезерувальнику і загалом верстатнику нині пропонують стартову заробітну плату від 10 тисяч і більше гривень! Звісно, що із такою платнею молодій людині є куди рости і вдосконалюватись професійно… А головне можна не шукати кращої долі в Польщі та по всьому світу…

Серед інших дефіцитних робочих професій у Вінниці – кухарі, електромонтери, слюсарі-ремонтники,будівельники, ювеліри-огранувальники та монтажники прикрас.

Водночас, в кінці квітня на обласному ярмарку професій 80 провідних підприємств Вінниччини представили близько 550 вакансій із рівнем заробітної плати від 3723 до 20000 гривень. Робітників шукають підприємства і фірми Вінниці, Ладижина, з Барського, Літинського, Тиврівського Липовецького, Шаргородського та Калинівського районів. А ще такі відомі підприємства як ТОВ «Барлінек Інвест», «Епіцентр К», ТОВ «Авіс-Аква», ТОВ «Маяк», ДП «Електричні системи», ТОВ «Грін Кул» та багато інших.

Найменшу заробітну плату в 3723 гривень нині пропонують прибиральнику службових приміщень, продавцю, охоронцю, перукарю та вихователю дитсадочку… Підсобному робітнику обіцяють – 4300, лікарю лаборанту – 4000 грн, економісту – 4200… А найбільшу заплату, на яку шукають фахівця, нині пропонують машиністу екскаватора – 20 тисяч гривень.

Нині по області на обліку в службі зайнятості перебувають 20279 осіб, а в базі вільних вакансій є 3476. Тобто на 1 робоче місце претендують 5 вінничан.