Ми б здолали кацапів без зброї,
Не було би каліцтва, смертей,
Якби віри були всі одної,
Одна церква єднала людей.

Одна церква помісна, соборна
На моїй українській землі,
Україна буде непоборна –
Це найбільші жахи у Кремлі!

Ще  якби українською всюди
Літургія звучала в церквах,
То завили б від жаху паскуди,
Це найбільший Московії страх.

Українська в Державі і Церкві
Україну змінили б за мить.
Наша мова вовік не померкне,
Що мішає це, браття, зробить?

Це не треба патронів та крові,
Це залежить від кожного з нас,
Україні признатись в любові
І щоб дух український не згас.

Це було би страшніше за НАТО,
Цвях, забитий в імперську труну.
Тому біситься Кремль і затято
Веде з нами криваву війну.
Мирослав ВЕРЕСЮК

Створення Помісної Церкви в Україні обговорюють вінничани. Чи ухвалить таке рішення Вселенський патріарх Константинополя до 1030-річчя Хрещення Русі, яке відзначаємо 28 липня, і чи не буде ще одного розколу серед віруючих?

Темою №1 для вінничан, незважаючи на безробіття, високі комунальні платежі, дороге лікування, стало питання створення Помісної Церкви в Україні, яке ініціює Порошенко.

9 квітня Президент України зустрівся у Стамбулі з Вселенським Патріархом Варфоломієм та членами Синоду Константинополя, де хрещення прийняла свята Ольга, а потім, при рівноапостольному князеві Володимирі — і свята Русь. З проханням створити в Україні Помісну Церкву звертається Порошенко не вперше за період президентства і вважає, що нині Україна як ніколи близька до появи власної автокефальної Помісної церкви. Він провів зустріч із головами фракцій у Верховній Раді України, щоб підтримали звернення до Вселенського Патріарха про надання Томосу про автокефалію українській церкві.

Влітку 2016 року Верховна Рада вже зверталася до Константинопольського Патріарха з цим же проханням. Тоді нардепи закликали Святійшого Варфоломія визнати недійсним акт 1686 року, згідно з яким, на їхню думку, «на порушення канонів» Київська митрополія була приєднана до Московського патріархату.

Деталі цьогорічної квітневої зустрічі Президента і Патріарха відомі тільки їм самим. Однак перша необхідна умова створення Помісної церкви — це звернення церковних ієрархів православних церков України.

Такі документи на ім’я Святійшого про надання Томосу новій українській православній автокефальній Церкві протягом тижня підписали усі єпископи УПЦ КП та УАПЦ, з очільниками яких зустрічався Порошенко.

Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький стверджує, що сьогодні «як ніколи висока ймовірність це зробити. Якщо Президент робить таку заяву, то, очевидно, певні дипломатичні церковні переговори про це були, і сторони досягли певного успіху», вважає політик.

Однак звернення не підписали в УПЦ МП. В Опозиційному блоці кажуть, що такі дії Президента України є втручанням держави у церковне життя. «Я вважаю, що церква сама має прийняти рішення, а віряни самі мають обирати, до якої церкви ходити», — стверджує Юрій Бойко.

19-20 квітня Вселенський Патріарх Варфоломій провів засідання Синоду, де було розглянуто звернення від церковних і цивільних властей України.

– Як справжня Материнська Церква, ми розглянули питання, що стосуються церковної ситуації в Україні, як це робилося і під час минулих сесій Синоду. Отримавши від церковних і цивільних властей, які представляють мільйони українських православних християн, петицію про надання автокефалії, ухвалив рішення тісніше спілкуватися і координуватися з сестринськими православними церквами у цьому питанні, — йдеться у заяві-відповіді зі Стамбула. — Вселенський Патріархат несе відповідальність за збереження Всеправославної єдності і турботу про Православні Церкви по всьому світу — особливо про український православний народ, який отримав рятівну Християнську віру і святе Хрещення від Константинополя.

У прес-центрі Київської патріархії УПЦ КП зазначають, що оприлюднене комюніке Синоду «самим фактом своєї публікації є вагомим позитивним сигналом про істотні зрушення та готовність Вселенського Патріархату довести розпочату справу до логічного позитивного завершення».

Тим часом дане питання жваво обговорюється в народі, де думки людей різняться.

– Спершу повинні покаятися розкольники у своєму гріху — розколі — і об’єднуватися довкола УПЦ МП, яка на початку 1990-х отримала Томос під Патріарха Алексія про незалежність, — каже вінничанка Світлана. — Чому визнана в усьому світі УПЦ повинна на рівних правах об’єднуватися з організацією, не визнаною Світовим Православ’ям, а дійсною тільки в Україні?! Ініціатива з боку влади виглядає зухвало в наші дні зубожіння більшості українців, коли у державі стільки болючих питань: ешелони людей виїжджають, а майже 200 тисяч помирають у рік. Якщо діяти за принципом: незалежній державі — незалежну церкву, то б, наприклад, Єрусалимську церкву треба поділити на кілька частин, але ж цього ніхто не робить.

– Якщо буде створена помісна Українська православна церква за усіма канонами, то туди перейде більшість як парафіян, так і парафій разом і батюшками. Більшість істинно віруючих не йдуть із МП, бо вважають церкви, які не визнані світом православ’я, «розкольницькими». Дай  Боже Патріарху Варфоломію мудрості, як і іншим учасникам Синоду, щоб мирно, справедливо дати Україні незалежну церкву. Готова піти туди разом із своєю родиною і молитись за материнську Церкву, яку представляє Варфоломій, – ділиться вінничанка Тетяна.

Парафіяни УПЦ КП переконані: саме Москва розпочала війну з братнім народом на Сході України і втручається в життя українців через філію своєї церкви. Хоча всі знають, що Православ’я прийшло на Русь з України, і країна має право на свою Помісну Церкву, незалежну від Московського патріархату.

Тим часом в усіх церквах УПЦ КП моляться на богослужіння (як додаткове прохання) за створення в Україні єдиної Помісної Церкви. Багато хто з парафіян сподівається, що Автокефалію Україна може отримати досить скоро — в день ювілею Хрещення Русі.