У Єдиному державному реєстрі судових рішень нещодавно оприлюднена ухвала слідчого судді Вінницького міського суду. Вона стосується розслідування кримінального провадження щодо співпраці ПрАТ «Гніванський завод спецзалізобетону». Воно спеціалізується на виробництві залізобетонних шпал, опор контактної мережі, стійок освітлення для електромереж. Підприємство співпрацювало із ТОВ «Завод метизних виробів», який розташовується в окупованій Макіївці, на Донеччині.

За попередньою інформацією, гніванське підприємство мало закупити дріт високоміцний, більше як на 24 мільйони гривень. Протягом двох років (2015-2016) підприємство, котре фактично є державним і належить ПАТ «Українська залізниця», укладало договори на поставку продукції з тимчасово окупованої території. І це при тому, що керівництво українського підприємства чудово усвідомлювало, що «ДНР» діє на території України незаконно.

Наше підприємство нібито навіть встигло частково розрахуватися з макіївським, залишилося сплатити більше 11 мільйонів гривень. Тоді макіївський завод втягнув гніванське підприємство у судову тяганину. Рішенням Господарського суду Вінницької області було зобов’язано українське підприємство сплатити заборгованість та штрафні санкції на суму понад 18 млн грн. на користь макіївського заводу. Відкрито виконавче провадження, сума, яку вже перерахували «за лінію розмежування», складає 500 тис. грн. (станом на кінець січня 2018 року).

Потім посадовці підприємств провели низку фінансових операцій по переведенню безготівкових коштів у готівку та подальшу сплату за рахунок цих коштів так званих «податків» до так званого «бюджету» терористичної організації «Донецька народна республіка». Але це мільйони гривень!

Нині досудове розслідування ще триває.

Ілона ВАЛЬТЕР