Із собою принесли плакати зі словами «Кабмін у відставку» та «Європейські тарифи? Європейські пенсії та зарплати». Таким чином містяни вимагали у посадовців підвищення виплат та скасування монетизації пільгового проїзду в громадському транспорті. Такі ж акції протесту пройшли в інших обласних центрах.

– Радує лише те, що військові та цивільні пенсіонери з Вінниччини об’єднались і борються за свої права. Деякі навіть звернулись до суду, але це має бути масовим явищем. Так, пенсії нам перерахували. У середньому військовим збільшили на 38% замість 400 і розтягнули це на два роки. Цивільним дали взагалі мізер — 12% із обіцяних 400… Все це робиться для того, щоб тримати народ у злиденності, аби на виборах голосували за гречку чи 200 гривень. То ж коли вони будуть, будемо ходити з каструлями і стукати по головах тих, хто крупу братиме. А якщо вже ви від неї не зможете відмовитись, то хоч по совісті голосуйте. І не піддавайтесь на політичні інтриги, — заявив зі сходів облдержадміністрації військовий пенсіонер Петро Никифорович. — Ви хоч одного міністра знаєте, хто боровся за права людини?! Ну, крім нашого земляка Реви, який наразі очолює антинародну кампанію, аби пенсіонери швидше вимирали. Те, що ми зараз просимо у влади — це милостиня. Бо коли нас буде більше і стоятимемо під Верховною Радою, то наші дії будуть більш радикальними.

Обурювались люди поширеною інформацією про те, що невдовзі діти повинні будуть утримувати своїх батьків самі.

– Наші діти та внуки від нас подарунок вже отримували. Все життя віддаватимуть проценти за кредити від Міжнародного валютного фонду, — казали пенсіонери. — Чимало країн взагалі відмовляються допомагати нам, бо знають, що до простих людей кошти не потраплять. Більшість населення взагалі виїхало з держави у пошуках кращого життя. Як їх повернути — влада знає, але нічого не робить. Бо знає, що тоді на площі вийдуть мільйони. Це ще гірше геноциду.

70-річний Василь Миколайович все життя пропрацював у колгоспі водієм вантажівки. Нині отримує 1500 гривень пенсії. Із дружиною тримають город та курей, так і виживають. Уже поховали старшого сина, бо за мізерну пенсію не змогли зібрати кошти на операцію з онкології. Схожа історія і в Марини Анатоліївни зі Жмеринки. Вона отримує 1650 гривень, хоча пропрацювала вчителем 40 років. Аби мати на прожиття, торгує на ринку молоком та сметаною.

За годину після початку мітингу до громади так і ніхто не вийшов. Пенсіонери кажуть: змирились із цим. Та все ж згадали, що раніше таки мали розмову із головою облради Анатолієм Олійником, якому передали свої вимоги до влади. На тому і все. А ось один з організаторів заходу та голова ГО «Голос народу» Віктор Маліновський підсумував:

– Якщо військовим додали до пенсії 1500 гривень у середньому, то цивільним майже нічого — 42 гривні. А останніх у нас понад 11 мільйонів. Тож більшість військових пенсіонерів вже вдома і не виходять до нас. Але так не має бути. Ми маємо разом боротись. Вимоги наші прості — має бути перерахунок та підвищення мінімальних пенсій до міжнародних стандартів ООН, а це не менше 150 доларів США. Хай влада сама спробує прожити на 1700 гривень! Також не має бути монетизації пільгового проїзду в транспорті. Вимагаємо створити дві робочі групи з цих питань, куди увійдуть представники влади та громадськості.

Відразу після акції протесту наш журналіст провів у соцмережі опитування серед вінничан, аби дізнатись, скільки їхні рідні та близькі отримують пенсії.

«Моя мама отримує 1400, прожити в місті на ці гроші нереально, — пише Юлія Брилюк з Вінниці. — А ще у неї багато хвороб, які потребують пожиттєвого прийому ліків…»

Тетяна Слободянюк з Шаргородщини має у місяць 1450 гривень.

«Моя мама отримує 1900, але вона живе за містом, городина своя, і у неї є її діти, — каже читачка Ніна Шеретун. — Пенсіонерам, яким треба буде вибирати між пенсією і роботою, як казав Рева, то мінімальна пенсія повинна бути 7000 гривень».

А що думаєте ви з цього питання і які пенсії отримують рідні чиновників з Вінниччини — читайте у наступному номері…

Віталіна Трудько
Фото Сергія Хіміча