– Про злочинну діяльність капітана — старшого оперуповноваженого районної кримінальної поліції та старшого лейтенанта — інспектора патрульної поліції — стало відомо наприкінці 2016 року. Вони організували «повний цикл» наркобізнесу. Знайшли місцевого мешканця. Із погрозами «створити проблеми» примусили працювати на них. Поліцейські доставляли чоловікові «товар» — канабіс. Завданням потерпілого було продавати його «клієнтам». Виручку забирали собі. Відомо про дві «угоди» — у лютому та у травні минулого року. У останньому випадку вони збули 150 грамів канабісу за 15 тисяч гривень, — розповів заступник військового прокурора Вінницького гарнізону Іван Парфьонов. — Потерпілий звернувся за захистом до Головного управління СБУ та військової прокуратури. Після успішної спецоперації нашого підрозділу, оперативників та бійців спецпризначення СБУ обох поліцейських затримали «на гарячому». Під час санкціонованих обшуків за місцем проживання затриманих та у автомобілі одного із них слідчі та оперативники вилучили близько 350 грамів канабісу.

Суд відразу взяв обох правоохоронців під варту. Їх звільнили з лав Національної поліції, позбавивши спеціальних звань. Найцікавіше, що обидва стражі закону успішно пройшли переатестацію з міліції у поліцію.

– Під час слідства колишні поліцейські не зізнались у злочинах, незважаючи на усі докази. На судових засіданнях вони та їхні адвокати намагались тягнути час. Висловлювали недовіру то судді, який розглядав справу, заявляли інші клопотання. Втім, зібрані слідством та судом факти довели протилежне. 19 квітня цього року Хмільницький міськрайонний суд виніс вирок обом обвинуваченим — сім років позбавлення волі з конфіскацією майна. У одного із правоохоронців суд постановив конфіскувати кошти, отримані злочинним шляхом. У іншого — відібрати на користь держави земельну ділянку площею близько дев’яти гектарів.

Як розповідали тоді мешканці Хмільника, обидва правоохоронці одружені. У одного є син, у іншого — донька. Один саме будував приватний будинок. Мабуть, на «скромну поліцейську заробітну платню»… Дехто захищав правоохоронців. А ось місцеві громадські активісти Хмільника вважають, що це може бути лише верхівка «наркоайсберга»:

– На жаль, система виникла не за добу. Бо розумієте, скільки людей, ресурсів та зусиль потрібно було задіяти?! Вона виникла при попередньому керівництві міліції та успішно діяла. Чи діятиме далі — залежить від СБУ, прокуратури. Але те, що ці зміни і затримання вже почались, свідчить про щось позитивне. Треба, щоб про ці негідні вчинки ніколи не мовчали у суспільстві!

Редакція «33-го каналу» готова вислухати інші точки зору на цю ситуацію.