Добрий день, шановна редакціє. В попередніх публікаціях ви повідомляли про цинічну оборудку з відмивання бюджетних коштів Турбівською селищною радою та районними чиновниками на котельні дитячого садка (Комунальний заклад «Турбівський дитячий садок № 1»).

«Всунули» котли, які були у використанні, побудували котельню, яка непрацездатна, про що склали акт, грошей не стало, справу відкрили (чи ведеться слідство — невідомо). Історія продовжується: відпрацьована схема знову використовується.

Прийшов новий-старий голова, застосував старі зв’язки і схеми та переніс непрацездатну котельню до спортивного залу Турбівської ДЮСШ і знову «відмив» бюджетні кошти. Звідки такий висновок? Розумні люди керуються правилом «критикуючи – пропонуй». За пропозицією активістів було створено комісію з енергоефективності з числа депутатів селищної ради і активних громадян, яка аналізувала ситуацію і виробляла рекомендації. Голова селищної ради заблокував роботу комісії. Кошторис проекту з опалення Турбівської ДЮСШ, за реальними оцінками спеціалістів з монтажу, не перевищує 350 000 грн., а витрачено 1 120 421, 00 грн. (згідно з сайтом публічних закупівель РroZorro).

Роботи і в спортзалі, і в котельні зроблені з порушеннями технічних норм і регламенту: недопустимо, щоб нові труби кріпились до старих на шнурочках; нагрівальні пристрої у пластиковому корпусі (фанкойли) змонтовано на колонах в зоні ігрового поля, де, природно, будуть розбиті м’ячем. Ще є цілий список питань до шлангів, труб, насосів та іншого. Така система довго працювати не буде. Температура в залі під час заняття дітей коливається від + 40 до + 60 С, що зафіксовано актами комісії.

Котельню з усіма порушеннями і недоліками перенесли від дитячого садка до спортзалу. До неї додали сумнівне і непотрібне обладнання. Встановлені там котли міняють вже третє місце (Турбівський машинобудівний завод – дитячий садок – спортзал), і всюди вони не виконують свої функції. До того ж додалася ще одна проблема: влада вирішила різати дерева в Турбівському парку, який є рекреаційною зоною, щоб опалювати спортзал. Це відбувалось стихійно, і місцеві жителі гнали комунальників із парку. Результат: котельня споживає паливо і гроші, а тепла як не було, так і не має. Синдром влади «ми все самі знаємо краще за вас» ми розглядаємо як «не заважайте нам красти».

Олег Габрієль,
читач із Турбова