Обеліск місцеві мешканці кілька років тому витягнули буквально з купи сміття на місці старого кладовища. Він виготовлений з білого мармуру у вигляді меча. Закладений у другій половині XVIII століття спадкоємцем древнього та заможного польського роду Марціном Грохольським. Написи на пам’ятнику османською мовою, то ж зараз історики шукають фахівців, які мають їх розшифрувати. А турецькі бізнесмени, які мешкають на Вінниччині, вже взялись його облагороджувати. Відповідне фото розмістив у соцмережі Ісмаїл Хаджіоглу.

– З 1672 по 1699 роки Поділля входило до складу Османської імперії. У багатьох містечках, зокрема й у Стрижавці, стояли військові гарнізони. При гарнізонах були військові поховання, але з плином часу від більшості з них не лишилось і сліду, – каже Вадим Пастернак. — Стрижавка — приємний виняток. Самі могили не збереглись, але на згадку про кладовище лишився обеліск. Цей пам’ятник не значиться в охоронних списках, про нього немає ні слова в путівниках.

Завідуючий сектором охорони культурної спадщини департаменту культури Вінницької ОДА Михайло Потупчик додає, що під час турецько-російської війни в палаці Грохольських розміщувався госпіталь для турецьких військовополонених.

— Біля госпіталю, там, де тепер дитячий садок і невеличкий парк, було влаштовано кладовище, де ховали померлих турків. В основному це були рядові. Однак одна могила — лейтенанта. Отже, його єдиний надгробок і зберігся до сьогодні. 10 років тому я на те місце спеціально турків возив, щоб напис прочитати. Фото надсилали до Туреччини в якийсь університет і там його прочитали, тільки не все розібрали через пошкодження.

Сподіваємось, після такої унікальної знахідки місцева влада зацікавиться нею та зробить все для того, аби більш ретельно дослідити.

Вікторія Снігур