Справжній фурор викликав виступ урядової уповноваженої з прав осіб з інвалідністю Раїси Панасюк на міжнародній конференції ОБСЄ у Відні, котра відбувалася 15-16 квітня.

На цей дводенний захід зібралися представники Комітету ООН з прав осіб з інвалідністю, Європейського парламенту, законодавчих та виконавчих органів влади держав-учасниць ОБСЄ, а ще — громадянського суспільства та наукових установ.

Основне питання, котре обговорювалося на поважному зібранні, — включення жінок з інвалідністю в політику. Кращого прикладу ніж власний Раїса Панасюк підібрати не могла, і розповіла просто й доступно, від щирого серця, про свій шлях громадської діячки.

«Щоб отримати навіть початкову освіту, мені, дівчинці з села, довелося навчатися у закладі інтернатного типу. Коли я прагнула отримати вищу освіту – стикнулась з ментальним бар’єром у сприйнятті осіб з інвалідністю. І болючим було те, що я чула навіть від близьких людей: а ти і правда зможеш? Навіщо тобі це? — розповідала учасникам форуму Раїса Панасюк. — Наступним був законодавчий бар’єр, бо на той час права на вищу освіту у людей з інвалідністю не було. І так кожного разу. Кожного разу, коли я виходила на новий рівень, я долала одразу два бар’єри: свій внутрішній і зовнішній – бар’єр навколишнього світу. Кожен свій крок – від громадської організації на рівні міста, а потім і на міжнародному рівні – я проходила шлях від сумнівів до розуміння: так, я можу!

На цьому шляху я зрозуміла, наскільки важливі наші основні кроки при переході від медичної моделі інвалідності до соціальної. Як важливо перестати бачити в людях з інвалідністю об’єкт милосердя», — сказала Раїса Панасюк.

Вона розповіла про неоціненне значення звичайного доброго слова, підтримки тим, хто в собі сумнівається, поділилася думками про те, що жінкам з інвалідністю потрібна потужна інформаційна кампанія, яка підштовхує тих, хто сумнівається, яка подарує їм крила. А ще — подякувала за підтримку великому другу — послу Великобританії в Україні Джудіт Гоф, котрій належить ідея створення інституту наставництва для всіх жінок, які хочуть розвиватися і розвивати свої країни та свої громади. Зазначила, що всі цінності, мрії та плани на майбутнє дуже залежать від простої речі, але такої важливої для всіх — це наша надія на мир.

Соломія КАЛЮЖКО