Це сталося, коли мені підвищили зарплату до 3,2 тис. грн. Є ще моя пенсія з інвалідності — це весь дохід. Пообіцяли підвищити зарплату до 3,7 тис., але я її ще не отримувала. Допомога була символічна — 350 грн., але й ці гроші для нашої сім’ї не зайві.

Після втрати допомоги від держави я подала документи в соцзабез, щоб отримати право на пільговий проїзд. Однак там відповіли, що якщо з мене зняли виплати, то і на пільговий проїзд вони мене подавати не будуть. При цьому статус матері-одиночки я не втратила, але тепер навіщо він мені?

Тепер чекаю на скорочення, яке відбудеться на нашому підприємстві — я під нього підпадаю. Мені вже пояснили, що після звільнення потрібно півроку не мати певного допустимого доходу, щоб знову отримувати виплати. Але ці півроку якось потрібно прожити…

Наталя, читачка»

Такі листи у редакційній пошті не рідкість. Та справа в тому, що однозначних думок стосовно таких ситуацій теж немає. Щось не так з нашим суспільством… Кожен намагається отримати від держави хоча б якусь соціальну допомогу. І зовсім не радіє тому, коли матеріальний рівень підвищується або є можливість самостійно заробити для своєї сім’ї трохи більше грошей. Абсурд. Дехто вважає, що ні, бо тоді держава миттю позбавить соціальних виплат. Нещодавно міністр соціальної політики України Андрій Рева знову відзначився ще однією скандальною заявою про те, що в Україні з 2000 року кількість матерів-одиночок збільшилася в 22 рази. На думку міністра, не вступати у шлюб людей стимулює сама ж система соціального захисту.

Однак, якщо подивитися на суму, яку може отримати мати-одиночка в 2018 році, то вона не така вже й велика: з дитиною до 6 років можна максимально отримати 1492 гривні, з дитиною від 6 до 18 років – 1860 гривень, від 18 до 23 років – 1762 гривні (якщо дитина є студентом денної форми навчання в державному університеті).

Виплати малозабезпеченим сім’ям також не захмарні. Наприклад, сім’я з низьким доходом і дитиною до 6 років отримає близько 1,2 тисячі гривень, із дитиною від 6 до 18 років – близько 1,5 тисячі гривень. Кілька років уже не змінюється допомога при народженні дитини – 41 тисяча 280 гривень. Чого не скажеш про ціни на дитяче харчування, підгузки, одяг…

Але, незважаючи на це, владні мужі вирішили: якщо офіційний прибуток таких жінок складає більше 2334 гривень (з дитиною до шести років) або більше 2910 гривень (з дитиною від шести до 18-ти років), вони більше не будуть отримувати державну допомогу. Самотня мама може претендувати на допомогу від держави тільки в тому випадку, якщо на одного члена сім’ї припадає сума, яка не дотягує до прожиткового мінімуму, тобто 1700 грн.

А що ж думають наші читачі?

«Взагалі не зрозуміло, чому мама-одиночка відокремлюється. Чим вона відрізняється від розлученої жінки, що не отримує аліментів або отримує, але недостатньо для забезпечення дитини? Допомога має бути в залежності від рівня доходу, а не статусу. Якщо мати-одиночка (чи батько) отримує достатньо доходів для утримання себе і дитини, то чому держава має щось виплачувати? А ще мені подобається трактування мами-одиночки з 3-ма, 4-ма дітьми (і всі від різних татів) і співмешканець, який, в тому числі, живе на дитячі…» — обурюється Ірина Рудь.

«Ось так і роблять! По 2-3 і більше дітей народжують і не реєструють шлюб, причому обоє працюють і живуть не бідно. Але при цьому не соромляться додатково отримувати подачку з бюджету. А потім ще за 2 тисячі доларів інвалідність собі оформити – і це взагалі успіх для «пересічного громадянина!» Так і живемо. І скаржимося на когось», – Дмитро Кушнір.

«Вся сутність українців: замість того, щоб воювати з бандитами при владі, що мають мільйонні статки, радіють, що в баби нещасної 300 грн. заберуть», — констатує Людмила Пивоварова.

Будемо вдячні, якщо ви теж поділитеся своїми думками.

Соломія КАЛЮЖКО