Віктор Максимович із Гайсинського району — фермер із багаторічним стажем. Чоловік уже підрахував, що посадити картоплю у 2018 році стало дорожче на 30% у порівнянні з минулим роком. У всьому винне суттєве здорожчання пального. У середньому на 7-9 грн. Оранка за сотку землі обійдеться 10 гривень, дискування — 10 грн., добриво — 20 грн., засоби захисту — 30 грн.

– Якщо раніше люди садили картоплю під заступ, то нині купують та наймають мотоблоки і міні-трактори. Останніх у селі нарахував близько двадцяти. За сотку картоплі, висадженої механічним способом, доведеться віддати 18 гривень. Але вигідно це лиш тим, у кого весь город відходить під картоплю. А де є грядки або мають рости інші культури, мотоблок використовувати недоцільно: робітник більше натупцюється, аніж вирядкує. Є такі, хто наймає односельчан на посадку картоплі. Для 30 соток городу доведеться наймати 4 людей і заплатити за роботу 800 гривень. А ще ж накрити стіл робітникам. То виходить «золота» картопля, — каже наш читач Віктор з Хмільницького району.

Цьогоріч більшість агрономів та фермерів через високу врожайність надають перевагу сорту картоплі Пікассо, який вивели у Нідерландах. Зовнішній вигляд бульби через кольорову гаму дуже привабливий, власне через це вона отримала свою назву. Вона не розварюється і прекрасно підійде для приготування різних кулінарних делікатесів. У Вінниці коштує кілограм цієї картоплі на насіння 15-25 гривень.

Сорт Пікассо зовсім невибагливий, добре переносить посуху і спеку, але вимагає хорошого добрива. Перед посадкою не потрібне пророщування. Висаджувати на відстані в 40-50 см між кущами. А вже восени із однієї можна мати аж 15-17 картоплин! Аналогічний врожай можна отримати і від нового німецького раннього сорту Крістел. Він стійкий до хвороб і добре зберігається. Щодо порад високого та якісного врожаю бульби, то про це з власного досвіду знає Анатолій Рєзнік, який вирощує її аж 55 сортів.

– Великі картоплини перед посадкою я ріжу повздовж на великі шматки з 2-3 вічками, – розповідає чоловік. – Якщо цього не робити, у корчі буде 5-7 стебел. Це призведе до конкуренції між ними за живлення та світло. Стебла вийдуть тонкі й слабкі. Ще один нюанс: як розташувати картоплину. Важливо покласти її вічком донизу – щоб пагін, шукаючи шлях до сонця, виріс довший. Якщо обирати на посадку бульби середнього розміру, то різати їх не слід, а варто лише обірвати в них бокові вічка, залишивши 2-3 на «верхівці». У цій частині бульби найбільше стимуляторів росту.

Для профілактики боротьби з грибковими захворюваннями до розчину суперфосфату корисно буде додати 50-70 грамів звичайної харчової соди, лужна реакція якої убезпечує у великій мірі рослини від зараження. Ні в якому разі не можна заносити щойно викопану теплу картоплю зразу в льох, бо від перепаду температури картоплини покриються вологою, а волога — це сприятливе середовище для розмноження та поширення хвороб, які могли з грунтом триматися на картоплі або залишитися у сховищі з попереднього сезону.

Вікторія Снігур