Дівчинка презентувала 14 картин різних розмірів, над якими працювала близько року. Вони виконані акриловими та олійними фарбами. Батьки маленької Насті зізнаються: вона взяла у руки пензля раніше, аніж ложку.

– Це, мабуть, генетично склалось. Я сама художниця, тож давала Насті в руки пензля, і вона малювала. Але помітила я майже в три роки, що чимось вона відрізняється від інших дітей. Тоді я відкрила свою художню школу, і Настя часто приходила до мене на уроки і спостерігала, як я діток навчаю, — каже мама Анна Барчишена. — Донечка півтори години була на уроці разом з іншими вихованцями. Так вона навчилась художній справі. І робить це на рівні дітей 6-8 років.

В середньому на одну картину Настя витрачає близько двох з половиною годин. Дуже часто Настя сама придумує сюжети, героїв або змальовує природу. Наприклад, на першу картину-абстракцію донечку надихнули емоції, які отримала від нових фарб та полотна.

Сама маленька художниця соромилась розповідати журналістам про свій талант. Але на вушко мамі зізналась, що малювати обожнює, а її улюблений колір – рожевий. А ось мистецтвознавці не приховували свого захоплення роботами Насті.

– Техніка виконання, підбір кольорів та в якійсь мірі композиція вражають. Мені дуже сподобалась картина дівчинки із пасочкою та котиками. Приємно, що традиції та звичаї українського народу у неї вже десь закладено, — каже Валентина Лосовська, координатор культурних заходів громадської організації «Центр «Культурна стратегія — XXI». — Анастасія бачить світ по-новому – життєрадісно та сонячно.

Народний художник України Володимир Козюк додав, що дівчинці можуть позаздрити усі художники нашої держави, бо у такому віці вони не мали виставок. Вже зараз юна художниця варта того, аби увійти в історію не лише Вінниці, а й України. І, дійсно, офіційний представник «Книги рекордів України» Олексій Некрасов вручив диплом, де зазначено, що її визнано найменшою художницею у стилі «реалізм».

Віталіна Трудько
Фото Олексія Бойка