У селі Куна Гайсинського району  зафіксоване гостре смертельне інфекційне захворювання, на яке був хворий, приблудний кіт у приватному господарстві.  Від його трупа були взяті патматеріали й лабораторні дослідження підтвердили позитивні результати. Через це від 11 квітня 2018 року Державна надзвичайна  протиепізоотична комісія оголосила неблагополучною по сказу територію села Куна і наклала на неї карантинні обмеження, а територію сусідніх сіл Мар’янівки та Крутогорба, які в складі цієї сільради, вважати загрозливою зоною.

Щоб уникнути розповсюдження смертельної інфекції, яка передається від тварин не тільки між собою, а й до людей навіть через слюну, ветеринари  порекомендували керівнику  Кунівської громади провести облік та зареєструвати собак і котів, вказавши які з них належать мешканцям, які підприємствам, організаціям, а котрі – бродячі. Власникам тварин будуть видані посвідчення. При цьому фахівці зобов’язали терміново відловити  та ізолювати для проведення нагляду підозрілих в зараженні собак і котів.

– На даний час проводимо відповідні заходи, які порадили ветеринари, – кажуть у Кунівській сільраді. – Вже зареєстрували 349 собак. Котів порахувати важче, бо вони не тримаються приватних господарств. А так як у Куні проживає більше 1800 мешканців, то потрібен певний час, щоб обійти усі двори й провести  перепис тварин. На жаль, не усі односельчани  погоджуються на щеплення своїх чотирилапих  улюбленців, знаючи що перебувають у зоні ризику. Ми та ветеринари проводимо з нашими мешканцями бесіди, розклеюємо листівки про селах, попереджаючи про смертельну хворобу сказ, яка  виникає після укусу зараженої тварини, важко уражує нервову систему після чого людина може померти.

У Гайсинській райдержлікарні ветеринарної медицини повідомили, що вакцини домашніх тварин надають безкоштовно, а люди платять тільки за шприци для кожної тварини окремий. Хоча багато як худоби, так і собак, котів імунні з торішнього року й не потребують щеплення. Буває, що господарі грублять ветеринарам, кажуть, щоб самотужки щеплювали їхнього вовкулапа, якого чужа людина не втримає.

Ветеринари наголошують, що найпершими розповсюджувачами сказу є лиси та собаки, які можуть між собою сконтактувати та інфікувати будь кого, хто не пройшов щеплення. На жаль, доз вакцини від сказу в райдержлікарні на сьогодні обмаль і її притримують на екстрені випадки. А щоб профілактувати й убезпечити населений пункт від сказу, то часто ініціативу щеплення тварин проявляють  сільради, закуповуючи коштом бюджету все необхідне для процедури. Тоді послуги ветеринара абсолютно безкоштовні і всі погоджуються на щеплення тварин.