Напередодні Великодня до інфекційного відділення потрапили восьмеро вихованців — від 3 до 6 років — з діагнозами «ротавірусна інфекція» та «харчова токсикоінфекція». Вони скаржились на блювоту, пронос, підвищення температури тіла. Фахівцями було проведено розслідування даної події. Результати лабораторних досліджень проб харчових продуктів, питної води та раптового обстеження 18 осіб виявились негативні. Тож фахівці дійшли до висновку, що захворювання дітей не пов’язано з перебуванням у дитсадку.

Більш ніж через тиждень схожа ситуація сталась із вихованцями дитячого садочка №2 у Мурованих Курилівцях. До лікарні госпіталізували четверо дітей, ще одній надавали необхідну допомогу медики вдома. Хворі скаржилися на симптоми, які є ознаками гастроентероколіту. Проте наразі відомо, що продукти у садочку були свіжими. Тож, ймовірно, інфекція передалась побутовим шляхом.

А вже 24 квітня стало відомо про спалах гострої кишкової інфекції в садочку «Казка», що у Стрижавці. Чотирьох дітей 2-5 років з діагнозом «Гострий гастроентероколіт» госпіталізували в обласну дитячу інфекційну лікарню, ще трьох — у Вінницьку районну лікарню. Фахівці запевняють, що результати лабораторних досліджень показали, що в усіх хворих ідентифіковано ротавірус. У дитячому закладі проведено дослідження. Їх висновки будуть відомі пізніше. З метою запобігання поширенню інфекції садочок закрили на тиждень…

Батьки вихованців садочка у Стрижавці так прокоментували інцидент:

– Заклад нам подобається, і нікого образити чи звести наклеп наміру не маємо. Діток дійсно захворіло багато, проте, як і всюди в нашій країні, дані подаються недостовірні та приховуються. Батьків роблять винуватими у тому, що вони «роздули» ситуацію. Проте, коли у малюків блювота, діарея, висока температура, серця батьків не витримують. І нам, батькам, дуже шкода, що садочок на якийсь час для перевірки зачинили. Проте наразі ми лікуєм дітей не для того, щоб піти у садочок і знову захворіти. Деякі батьки мовчать, тому що бояться, аби до їхніх дітей потім нормально ставились і не відрахували з садочка. І це зрозуміло, всім потрібно працювати. Ми надіємось на швидке вирішення цієї проблеми.

Валентина Лісова