Цього року змагалися 20 команд з 12 вузів України за участю 40 найкращих студентів, які вже пройшли конкурсні відбори у своїх навчальних закладах і здобули перемогу. Усіх їх, а також суддів колегій, в яких вперше взяли участь суддя Верховного Суду України Алла Лесько та член Ради суддів України Оксана Савенко, організаторів і партнерів турніру привітав заступник голови Апеляційного суду області Олександр Панасюк.

– Як викладач наголошу, що ці турніри дають майбутнім правникам новітні методи правничої професії і допомагають відійти від стандартних навичок і програм на кшталт: лекції-семінарські заняття, — каже Олександр Сергійович. — Такі максимально наближені до реального життя ситуації, які розігруються на турнірі в залах судових засідань, а знання студентів оцінюють досвідчені судді, дають величезний досвід майбутньому фахівцю, аніж коли він читає книжку чи слухає лекцію. Більшість із нинішніх учасників турніру вже завтра можна допускати до роботи, бо мають високі знання і є обличчям своїх вузів. За такими людьми перспектива і майбутнє юриспруденції.

Тож у Вінниці за першість боролися найсильніші студенти з провідних юридичних вузів: Академії адвокатури України, Національної академії внутрішніх справ, Національного юридичного університету ім.Ярослава Мудрого, Київського національного університету ім.Т.Шевченка та інших. Слухання справ, де позивачами, відповідачами та судовими розпорядниками були студенти, проходили у 4-х залах Апеляційного суду. Півфіналістам задавалася одна і та ж сама тема — фабула з цивільного права і процесу. Цього разу вона була «делікатною» — стосувалася медичної теми — смерті єдиного сина після ДТП, бо не отримав вчасної і належної меддопомоги. Через це батьки позивалися до суду й вимагали 50 тис. моральної шкоди. Ще одна фабула на медичну тему була для 2-х команд фіналістів. Йшлося про народження трійні з «пробірок» зі спермії чоловіка, з яким жінка була розлучена. Чи мала на це вона право? Свої аргументи та заперечення висловлювали майбутні правники, демонструючи ораторські здібності, як того вимагала тема турніру «Майстерність судової промови». Разом з юристами вперше взяла участь команда медиків ВНМУ, яким було дуже цікаво бути в ролі правників. Адже кожна людина повинна знати свої права і вміти їх захищати.

Дебатний турнір тривав протягом дня. Молодь наголошувала: «правосуддя» означає «справедливий суд», і вони вірять, що повернуть судам довіру та імідж, які нині частково знівельовані.

У фінал, де суддівську колегію очолила гістя з Києва Алла Лесько, вийшли дві команди: «Белые воротнички» з Одеси та Law vs Love з Харкова.

У запеклій майже годинній боротьбі доказів та заперечень перше місце вибороли «Белые воротнички» за участю 4-курсниць Одеського державного університету внутрішніх справ Ганни Сімонової та Ольги Бойко. Дівчата розповіли, що через 2 місяці вони вже будуть дипломованими слідчими. Обрали чоловічу професію, бо ідейні і хочуть, щоб у країні був правопорядок, а порушники покарані.

Друге місце взяли Law vs Love у складі 3-курсників Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого Владислава Сінявіна і Мар’ям Сатуєвої. Обоє відмінники та знайомі ще з навчання у МАН. Перемогою у Вінниці завдячують своєму декану Володимиру Маренюку.

Кращими ораторами визнані Богдан Веселовський, Данило Недвецький, Максим Ільницький, Євгеній Білаш. Окрім цього, всі учасники турніру отримали нагороди та призи й обіцяли приїхати наступного разу знову у Вінницю, яка зуміла об’єднати давні юридичні школи, хоч сама тут наймолодша.

– Нинішній захід був наймасштабніший за всі три турніри, — ділиться враженнями секретар судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Тетяна Шемета. — Були представлені навіть поліцейські вузи та факультети юстиції, яким не зовсім притаманні цивільне право і цивільний процес, та як експеримент змагалася команда Вінницького медуніверситету, бо задавалася медична тема. Всі ми переконалися, що студенти мають глибокі знання і найголовніше — вміють ними користуватися, аргументувати, викладати свою позицію та готові йти у професію й гідно представляти себе на будь-якому рівні, який оберуть.