– Тільки вчитель відповідного рівня може дати якісні знання учням! — наголосив Володимир Буняк, в.о. директора департаменту освіти і науки ОДА. — І в цьому контексті нам дуже важливо формувати опорні школи. Уряд вперше виділив 18 млн грн. на розвиток опорних шкіл та фізико-математичних класів.

…Опорна школа — найпотужніший навчальний заклад у певній місцевості, його називають «hub school», тобто центральна школа. На її базі навчаються «власні» учні і діти з найближчих сіл та містечок, які закінчили початкову школу у своєму селі. Школярів підвозять автобусами. У кожній опорній школі є сучасні кабінети фізики, хімії, лабораторії, комп’ютерний клас, мультимедійне обладнання, Wi-Fi, оновлена бібліотека.

Таким чином має зрівнятись якість міської та сільської освіти. На конкурсній основі у Вінницькій області виберуть декілька опорних шкіл. Але створити такий «рай» у кожній звичайній сільській школі — немає коштів! Міносвіти наголошує, що на одного школяра у малокомплектній школі держава витрачає 20-60 тис. грн., а на учня звичайної школи – 9600 грн./рік. На Вінниччині є вже 13 опорних шкіл та заплановано формування ще 20…

В області реалізується концепція «Нова українська школа». На її підтримку з держбюджету виділили 45 млн 847 тис. грн.

– Навчання повинне приносити радість! — наголосив Володимир Буняк. — Нам необхідно створити 8 навчальних середовищ у кожному початковому класі: навчально-пізнавальний, змінний тематичний осередок, для гри, художньо-творчої діяльності, куточок живої природи, відпочинку, дитяча класна бібліотечка та осередок вчителя. Втім, батьки учнів далеко не в захваті від закриття сільських шкіл.

Володимир Буняк зауважив, що у школах пройде державна підсумкова атестація: у початковій школі і по закінченні 9 та 11 класів. У 2018 році усі одинадцятикласники складатимуть ДПА у вигляді ЗНО з трьох навчальних предметів.

Крім того, 21 квітня був відкритий перший інклюзивно-ресурсний центр у Жмеринці для дітей з особливими потребами. Тут «особливих» дітей оцінять за сучасними міжнародними тестами, розроблять рекомендацій щодо їхнього навчання, нададуть психологічні, корекційні послуги.