Президент України Петро Порошенко підписав Указ про присвоєння звання Героя України за виняткову особисту муж­ність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної ціліс­ності, вірність військовій присязі полковнику Євгену Пікусу посмертно.

– Під час урочистих заходів з нагоди 100-річчя створення прикордонної служби України та чергового випуску офіцерів Національної академії ДПСУ 27 квітня вручив нагороду матері Євгена – Ганні Феодосіївні та рідному брату Михайлу. За мужність і героїзм 825 воїнів-прикордонників удостоєні державних нагород, одного з них відзначено Зіркою Героя України. Сьогодні маю за високу честь вручити ще одну Зірку Героя України – рідним полковника Євгена Пікуса, його мамі Ганні Феодосіївні та рідному брату-близнюку Михайлу, теж прикордоннику, – цитує прес-служба глави держави.

Ми вже детально розповідали про життя та подвиги Євгена Пікуса, який із побратимами ціною власного життя не дозволив у серпні 2014 року російським окупантам відкрити «третій фронт» проти України. Онука Воїна, сина Воїна, брата Воїна, Воїна… Посмертно — «Народного героя України»… І Героя України…

– Женя дійсно вартий цієї високої винагороди! Тоді про урочистості зателефонували брату. Він та мама поїхали. Обов’язково усією родиною віднесемо Зірку Євгену на центральне кладовище на алею Слави. І нашому татові. Серце батька зупинилось минулого року 18 серпня. А 25 серпня загинув Женя. Батька-офіцера поховали біля сина-офіцера, — з сумом згадує сестра Євгена Ольга Михай­лівна. – Як ми живемо ці роки? Мама вже у віці, ми мусимо підтримувати одні одного. Та й власні діти, родини, турботи. Ніби все так, але не так… І до цього вже не звикнеш. Я, Женя та Міша – старша сестра та два брати, були більш ніж рідні брати і сестра… Єдине ціле.

Ми пишаємось нагородами брата, але, чесно кажучи, краще за нагороди для нас досі було би, аби Євген був живий та поруч із нами.

Отже, взагалом з часу Революції гідності та війни України за Незалежність на Вінниччині вже дев’ять Героїв України. Це полеглі «майданівці» Максим Шимко, Валерій Брезденюк, Леонід Полянський та воїни Костянтин Могилко, Дмитро Майборода, Юрій Коваленко, В’ячеслав Семенов, Євген Пікус. З живих Героїв – нині командир 128-ї гірсько-піхотної бригади Сергій Собко.