А це серйозні збитки для них. Окрім того, селяни дивуються: звідки береться різниця в ціні між продуктом, який у них закуповують, і цінами на прилавках? Молоко жирністю 2,6% у роздрібній мережі коштує від 18 до 24 грн., а деякі види – ще дорожчі… То ж нині люди думають над тим, аби влаштувати всеобласний мітинг та висловити свої вимоги!

…Раїса Іванівна із Хмільницького району з чоловіком тримають дві корівки. Виручені кошти за молоко витрачають на продукти та допомагають дітям-студентам. Взимку жінці заготівельники давали за літр сировини 6,80 грн., у березні ціна впала до 6,25 грн., а за першу половину квітня заплатили по 5, 85 грн.

– Інші люди з нашого села отримали ще менше – по 5,55 за літр. Тож обуренню немає меж. Заготівельники лиш руками розводять, мовляв, не винні. Виправдовуються, що корови потелились, пішли на пасовище і як результат — молоко не таке жирне. Але у нас, селян, роботи менше біля худоби не стало, – каже пані Раїса. — І витрачаємо на її утримання теж багато, бо крім трави, купуємо товчу та макуху. Якщо жителі приміських сіл можуть ще підробляти, коли везуть продукцію на ринок, то у нас такої можливості нема. Село дуже далеко від Хмільника, а температура висока. Тож молоко та сметана швидко псуються. Виходить, що ціни на всі товари в країні зростають, а закупівельні ціни на молоко продовжують зменшуватись. Боїмось уявити, що буде у липні 2018-го після введення антинародних реформ.

Як вдалось з’ясувати нашому журналісту, ціна на молоко дійсно впала. У Черепашинцях Калинівського району за літр дають по 5,50 грн., у Бершадському районі — лише 5 грн., у Погребищенському – по 8 грн., на Ямпільщині продукцію купують на Тульчин і Вапнярку, то дають по 4,80-5,00 грн.

– Тиждень тому була у селі Наддністрянське Мурованокуриловецького району, де живе мій 92-річний дідусь. У сусідки купували молоко для себе. Парне, чекали, коли подоять корівку, – каже читачка Лілія з Гайсина. — То заплатила 30 гривень за трилітрову банку, тобто літр — 10 грн. За 25 км від того села є містечко, але вже ринкова ціна 40 грн. У Гайсині ж на ринку 20 грн. 1,5-літрова пляшка. Але вірогідність купити «молоко із содою» дорівнює 60%, якщо не знаєш, «хто чим дихає» з продавчинь.

А ось Борис Гицина, який працює вчителем на Ямпільщині, ось що думає про зниження ціни на молоко:

– Існує змова переробників молока, тому різні заводи дають одну й ту ж саму ціну та отримують непоганий прибуток, адже Антимонопольний комітет в Україні не працює. Коли чую про пральний порошок чи соду, то мене від цього верне. Я сам утримую худобу і не бачу сенсу в такий спосіб підвищувати чи то якість, чи собівартість молока. Маразм тих, що не дружать з логікою. Якби селянське молоко не було якісним, то його переробляли б на окремих лініях, а так, шановні, все зливається в один посуд.

У департаменті агропромислового розвитку Вінницької облдержадміністрації зазначають: влада не втручається у стосунки заготівельника та виробника.

– Звісно, конкуренція між заготівельниками має бути, аби люди мали економічно вигідну вартість зданого молока. Але має бути лише здорова конкуренція. Ми радимо селянам утворювати кооперативи та укладати угоди безпосередньо самим із молоковиробними підприємствами.

Вікторія Снігур