– Ось подивіться, — каже мені донька моєї подруги і показує на відомий магазин дорогого одягу в центрі Вінниці. — Це мами моєї однокласниці. А поряд бачите «Мерседес» — теж подарунок. І не мама їй – а вона мамі його подарувала. І заробила це, ще будучи студенткою. Вона вступила в Одесі у всім відомий і популярний серед вінничан вуз. І тому тут про всіх все знають… Вона ніде не працювала, а просто стала коханкою ректора.

– Того самого? — дивуюсь я, — так він вже для нас пристаркуватий.

– Ви що? Навіть не уявляєте, скільки там ласих на повне і розкішне утримання 18-20-річних студенток. 25-річні вже не котуються… Вона, можна сказати, пройшла кастинг, як на «Міс світу».

Бачили б ви, як вона гордо виходила із найновішого «Феррарі», ним подарованого, і як виставляла брюлики. Зараз це модно, а не «позорно», як колись, мати багатого «папіка», і навіть те, що йому за 60-70 років – не питання… Ви ж бачите, скільки чемпіонок, «місок» і депутаток на цьому засвітилось, навіть вже після смертельної ДТП.

Тільки подумайте – мати розкішну квартиру, найновішої марки автомобіль, їздити найпрестижнішими курортами світу, потрапляти на відомі форуми і фестивалі, спілкуватись з богемою, так би мовити, «у супроводі» – хіба не мрія більшості?

– І спати з дєдушкою, в якого законна дружина, діти, купа онуків?

– Ви старомодна, а ось мама її – ні. Зробила вигляд, що нічого не помічає. Донька вже передана у «надійні руки» в столиці, має свою нотаріальну контору. Кажуть, «папік» їй навіть одружитись дозволив з якомось «лохом» чи ласим пожити за рахунок забезпеченої дружини, але зустрічі і далі тривають, ну що варто наплести про якийсь симпозіум чи ще там щось… Був же такий випадок у Вінниці із одним нардепом за 60. У нього утриманкою була така собі Аня, яка стала невдовзі невісткою одного міліцейського начальника. І коли його синові «розвиднілось», більше того, піймав дружину на гарячому і поставив ультиматут – вона вибрала одруженого нардепа… Бо ж набагато багатший навіть за сина полковника.

Далі мене вже почали «просвіщати» інші про закулісне життя і наших вінницьких ректорів, деканів, директорів і голів. І виявилось, що в переважної більшості є такі ж «утриманки», яким 19-25…

І там також навперебій казали про «шалену конкуренцію» боротьби за дуже поважних років, але не менш багатих «папіків»…

– Знаєш, в нашому середовищі були такі ж випадки – але це викладачі, декани чи навіть ректори, директори чи редактори переслідували студенток чи працівниць, – ділюсь я.

– Ви що, які переслідування – вони самі на шию вішаються, заманюють, виживають інших, щоб «папік» вибрав… Там такі санта-барбари… Зараз зовсім інший час!

– Ось подивись, — каже мені інша знайома, що нещодавно поселилась у престижному будинку. — У нас десь до 10-ти квартир, в яких живуть утриманки. Ну, це ті, які чекають «суженого», коли він від дружини та дітей, часто онуків чкурне. А ще мають благо – їздити з ним всюди – на ті самі «симпозіуми»… Знаєш, зустрічала і доньок наших спільних знайомих! На що батьки дивляться чи не знають?

– Ну що воно таке, ті симпозіуми по морях — океанах, всьому світу «у всій красі» нещодавно показала «ескорт-дєвочка» Рибка… Продвинуті, — вставляю я слово!

– Що зробиш, майже всі мужики – полігамні, а дівчатка хочуть все і зразу. Чому не наставити роги… Розумієш, підібрати всяку наволоч, щоразу іншу – вже бояться. Скільки СНІДу, сифілісу… Це ж пошесть… А раптом «наградить». А так – одна, перевірена, надьожна! – розмірковує приятелька.

– Знала б ти, скільки миловидних «обаяшок» у тому самому Києві, паралельно навчаючись у вузах, підробляють тим самим «ескортом» та утриманством!

– Які там переслідування?! Дівчат, що хочуть розкішного життя таким способом – гать гати! Вже ніхто нікого не переслідує – варто показати гаманець… – це вже коментують студентки в обговоренні.

– Не повірите, але ми знаємо однокурсниць, які навіть ходили на курси, де вчать, як заманювати чоловіків у ліжко і «потрясного сексу».

Одна наша знайома грошей не мала, то з тренером інтимпослугами розраховувалась…

І що думаєте, влаштувалась у одну відому компанію – спочатку прокол, бо генеральний і власник імпотентом виявився, а в іншій зуміла відбити у дружини чоловіка. І їй було паралельно, що йому за 50, що вже четверо дітей від двох дружин.

Зате власник відомої компанії по «предметах генерального прибирання». Вже народила двійнят, потім вони відгуляли весілля в Парижі. Коли зустрічаємось, знаєте, як носом верне від наших недорогих речей, бо ж тепер вся в «Шанелі». Але коли у Києві двох подруг із чоловіками Ліна запросила, щоб виставитись за весілля, такий курйоз вийшов: вони ж прийшли, витратились на подарунки, а їм її сужений і каже: вибирайте, що пити будете. Ті пішли до бару – вибрали… А в кінці весілля мільйонер приніс їм рахунок і сказав: виберіть, хто що пив, і розрахуйтесь самі! – У всіх був шок! Такого жлобства ще не зустрічали.

А на Лінку тратиться, поки гарна картинка поряд… А що буде, коли постаріє? Як кажуть у народі – крупи у суп порахує.

У так званих «лихих 90-х» мені з відчаєм у очах одна дуже інтелігентна вчителька по великому секрету розповіла, як при анонімному опитуванні старшокласників, яку професію хочуть обрати, більша частина хлопців написала, що рекетирами, дівчата – інтер-дівчатками хочуть бути. В директора мало інсульт не стався. Результати не оприлюднювали.

– Бо так найлегше скосити бабло, – коротко і ясно називали школярі причину!

Потім цей період зубожіння — морального і матеріального — наче пройшов… І що – знову прірва?

Люди дешевшають, гроші дорожчають, – констатують мудрі наставники. А що далі? Давайте думати разом! Готові вислухати кожного.