Бути каменотесом — це особистий вибір Михайла Крутоголового із Вінниці. Юнак народився у міській родині службовців, закінчив училище газоелектрозварювальників, потім транспортний коледж, однак до душі припало працювати з каменем. З давнім ремеслом познайомився випадково у Лядівському скельному монастирі, де діє школа каменотесів.

– Монастир ми відвідали з друзями, — розповідає Міша. — Нам показали унікальності, а разом з тим майстерню, де роблять вироби з каменю та піщаника. Мене зачарувало, як у руках людини шматок грубого природного матеріалу може перетворитися у шедевр. Майстри підмітили мою цікавість й дозволили спробували попрацювати з ними. Здивувалися, що виріб у мене з першого разу вийшов, і взяли в учні.

Тепер Михайло працює самотужки, постійно поповнюючи знання самоосвітою, адже від досвідчених майстрів навчився виготовляти в основному культові споруди: склепи, надгробні плити, хрести, іконостаси та інше начиння для церков. Переконався на власному досвіді, що найкращий, найм’якіший та найслухняніший матеріал — піщаник. Саме з цього природного ресурсу збудовані єгипетські піраміди, а отже, він як будівельний матеріал слугує людям ще з дохристиянських часів. Міша каже, що завдяки піщанику будь-який будинок може перетворитися в палац з родовим гербом, а всередині наповнитися вишуканим інтер’єром.

– Піщаник чудово гармонує з людиною, даруючи тепло, тому підходить як для елементів внутрішнього декору, так і зовнішнього, – ділиться досвідом Міша. – В поєднанні з деревом та металом виходять з піщаника чудові меблі. Під них люблять замовляти картини та стільниці і навіть паркани чи будівлі. Такий матеріал чудово обробляється різними розчинами і не руйнується ні від спеки, ні від морозу чи води. Вироби можна фарбувати, але я не раджу, бо піщаник має більше 10 відтінків: від чорно-сірого до біло-бежевого, й можна їх компонувати. Я надаю перевагу ручній творчій роботі, з душею, де немає стандартів й вироби виходять ексклюзивні.