На території міста також функціонують децентралізовані джерела водопостачання – криниці громадського користування, яких, за інформацією департаменту комунального господарства та благоустрою міської ради, нараховується 617. За ініціативою Вінницького міського управління в 2017 році було проведено дезінфекцію всіх криниць громадського користування на території м. Вінниці. Так за даними ДУ «Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України» та Вінницької регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини в 2017 році досліджено 213 проб питної води на хімічні показники, з яких 121 виявилась нестандартною по вмісту нітратів, заліза, загальній жорсткості, запаху, каламутності, кольоровості, що склало 56,8% ( в 2016році – 81,5%), хоча відсоток нестандартних проб залишається високим.

Причинами завищеної концентрації нітратів у воді індивідуальних колодязів є недотримання вимог санітарного законодавства при їх облаштуванні та утриманні – у випадках розташовування індивідуальних колодязів на забруднених і не захищених територіях, на відстанях менше ніж 20м від надвірних вбиралень, вигрібних ям, місць утримання худоби, при просочуванні у воду колодязів грунтових вод, після прання білизни чи використання добрив і отрутохімікатів на присадибних ділянках та ін. Проблема нітратного забруднення джерел питної води є актуальною для всієї України, в тому числі і для м. Вінниці. Адже вживання води з наднормованим вмістом нітратів небезпечне для здоров’я. Воно призводить до виникнення захворювання на водну – нітратну метгемоглобінемію у дітей.

Метгемоглобінемія обумовлена токсичною дією нітратів, яка полягає у кисневому голодуванні тканини (гіпоксія). Під впливом нітратів гемоглобін крові перетворюється в метгемоглобін. Останній не здатний захоплювати кисень у легеневому кровотоці і доставляти його тканинам, що і призводить до гіпоксії. Утворення високого рівня метгемоглобіну в крові призводить до розвитку синюшності шкіряних покривів різного ступеню. Розвиток хвороби відбувається через 1 -3 години і залежить від кількості нітратів, що потрапили до організму.

Симптоми хвороби у немовлят проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, також може бути блювота, пронос, збільшення слиноутворення. Гостре нітратне отруєння у дітей в 7 – 8% випадків закінчується смертю.

До груп підвищеного ризику відносяться:

– діти віком до 3 – х років;

– чутливі до нітратів особи похилого віку, хворі на анемію, захворювання дихальної системи, хвороби серцево – судинної системи;

– мешканці приватних домоволодінь, які споживають воду або продукти з перевищеним вмістом нітратів.

У дітей перших місяців життя отруєння нітратами можливе при вживанні овочевого соку, молочних сумішей, що готуються на воді, забрудненій нітратами. Особливо небезпечна хронічна дія нітратів для дітей.

Шановні батьки! Пам’ятайте, що ваші діти дуже вразливі до отруєння нітратами! З метою недопущення виникнення захворювань на водно – нітратну метгемоглобінемію, враховуючи наявність підвищеного вмісту нітратів в питній воді криниць на території     м. Вінниці (особливо в секторі садибної забудови), Вінницьке міське управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області попереджає про необхідність дотримання населенням певних правил:

– Не вживайте питну воду із колодязів і свердловин, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (більше 50 мг/дм.куб.), а також не використовуйте її для приготування сумішей в дитячому харчуванні;

– майте на увазі, що забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах – чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. Хай це не вводить Вас в оману! Будьте обережні!

– пам’ятайте, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність на 39-86%.

– надавайте перевагу бутильованій воді та воді із централізованої мережі водопостачання, якість якої постійно контролюється;

– перед використанням криничної води зверніться до територіальних лабораторій, які мають відповідну ліцензію, для проведення лабораторних досліджень та підтвердження безпечності води;

– дотримуйтесь гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації криниць (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо них глиняного замка, огородження та облаштування колодязя навісом, кришкою загальним відром тощо);

– з обережністю застосовуйте в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні ти органічні добрива;

– вживайте аскорбінову кислоту, ретинол (віт. А, альфа-токоферол), віт. Є, танін, цистеїн, які здатні послабити негативний вплив нітратів на людський організм.

У разі виникнення будь яких захворювання , негайно звертайтеся за медичною допомогою. Втрата часу у таких випадках загрожує здоров’ю і життю дитини.

Заступник начальника відділу
державного нагляду за дотриманням
санітарного законодавства
Л. В. Крутікова

Лікар з загальної гігієни відділу
державного нагляду за дотриманням
санітарного законодавства
Т. С. Трохименко