Люди вимагали у влади забезпечення соціальним житлом та земельну ділянку, де за власний кошт готові побудувати багатоповерхівку. А ще наголошували на тому, що вони є частиною України і потребують підтримки та допомоги.

– Нагадуємо владі, що стратегія регіонального розвитку Вінницької області на період до 2020-го передбачає і вирішення проблем переселенців. При цьому вказується кількість відремонтованих та побудованих об’єктів для біженців з Донбасу. Наприклад, у Маріуполі та Покровську за рахунок субвенції із державного бюджету та коштів міста було придбано житло для переселенців. Саму ж програму розробили на рівні місцевої влади. Ми проявили ініціативу у вирішенні житлового питання на Вінниччині. Зроблено багато роботи, необхідної для запуску соціального житла і житлово-будівельного кооперативу, — каже голова ГО «Об’єднання переселенців «Спільна справа» Юрій Зиков. — Починаючи із 2016 року, влада Вінниці обіцяла підтримку. Наразі проект на стадії підпису правоустановчих документів. Тому сьогодні ми зібрались тут, аби влада міста дотримала свого слова. Зокрема, просимо допомогти із виділенням земельної ділянки під житлове будівництво, нас хвилює питання створення житлово-будівельного кооперативу, пільгового кредитування, надання соціального житла.

Піднімали переселенці і питання про те, що не мають права брати участі в місцевих виборах. Серед них чимало підприємців, які платять податки до бюджету Вінниці. На їхню думку, влада ігнорує їхні питання. Люди через гучномовець закликали мера вийти до них. Але Сергія Моргунова на той час в місті не було, тому переселенці вирушили до приміщення мерії. Розстелили там туристичні килимки та обіцяли ночувати, якщо до їхніх вимог не дослухаються. Врешті ініціативну групу міські чиновники вислухали та пообіцяли допомогу.

– Механізм отримання житла і програма «Муніципальне житло» діє для всіх вінничан і переселенців на однакових засадах! — прокоментувала ситуацію заступник мера Вінниці Галина Якубович. – Щодо сьогоднішньої акції, то минулого четверга ми зустрічалися із переселенцями, і ніхто їхньому будівельному кооперативу не відмовляв у виділенні земельної ділянки. Але все треба оформляти законно. І має бути інвестор із гарантіями, щоб потім люди із недобудованими квартирами не потрапили в халепу і знову не вимагали втручання влади.

У проекті існують реальні ризики, які ми маємо зняти! Якщо є платоспроможні переселенці, то ми пропонуємо їм квартири в програмі «Муніципальне житло» із пом‘якшенням відсотків.

Адже квартирне питання гостро стоїть не лише перед переселенцями, і криком під міськрадою воно не вирішиться! Я не вперше за столом перемовин із їхньою громадською організацією, чую їхні проблеми та готова від імені громади їх вирішувати. Але не мовою ультиматумів! Найкраще було б знайти грантові кошти на таке житло. А по садочках та школах для дітей переселенців, по субсидіях для таких родин, по 50% знижці на обстеження в діагностичному центрі та ще по десяти програмах ці вінничани отримують повну підтримку від міськради…

Додамо, що на обліку у Вінниці перебуває 5771 внутрішньопереміщених людей, або 4438 родин. Загальна сума виплаченої адресної допомоги переселенцям у 2014-2017 роках склала 59,7 млн грн.

Віталіна Трудько,
Сергій Годун