На останній сесії районної ради начальник фінансового управління районної державної адміністрації Лариса Микитюк повідомила, що медицина нині недофінансована більше ніж на 66 мільйонів гривень. Саме це й стало причиною «добровільно-примусових» відпусток у лікувальних установах району. Подібна ситуація і в інших закладах.

– Будемо виділяти гроші з районного бюджету та переглядати районні субвенції. Це стосується як лікарів, так і молодшого медичного персоналу, – зазначила вона. – Завдяки цим відпусткам у квітні вдалося заощадити 200 тисяч гривень.

Про ситуацію у своїй лікарні доповідав керівник комунального закладу «Вінницький районний медичний центр первинної медико-санітарної допомоги» Вінницької райради Вадим Пасічник.

– Нині всі, хто хоче, йдуть у відпустку без збереження заробітної плати. Бажаючих відсотків тридцять. Наявні посади наразі не заповнені і заповнені не будуть, всі працюють на ставку. Така проблема у всій області.

З першого липня фінансування буде здійснюватись зовсім по-іншому. Районні та міські бюджети не отримуватимуть на сімейних лікарів фінансування. А за перших півроку отримали, але лише половину від минулорічної суми, — каже голова Вінницької районної ради Сергій Сітарський. — Дали лише одинадцять мільйонів. Нам зараз не вистачає три з половиною мільйони гривень на зарплати…

Тим часом, відчувши дефіцит, деякі сільські об’єднані громади почали виділяти гроші на оплату роботи медиків зі своїх бюджетів. Наприклад, Сокиринецька громада виділила 50 тисяч гривень. Іллінецька, Вороновицька та Луко-Мелешківська ОТГ обіцяють виділити гроші майже в такому ж обсязі. Втім, вірогідність того, що День медичного працівника на Вінниччині сімейні лікарі можуть зустріти без зарплат, дуже висока.

– Вся медична галузь справді недофінансована по зарплатах. Дофінансування, як правило, відбувається наприкінці року, — пояснює директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Людмила Грабович. — Але мова йде про те, щоб медперсоналу не платили неправомірних надбавок або інтенсивності, де вона не прописана і не розписано, за що вона платиться. Щоб нарешті провести грамотне скорочення на первинці. У всіх законодавчих документах записано: оскільки медичні заклади — власність місцевих громад, то вони можуть дофінансовувати їх і по заробітній платі, що багато районів і робить. Вінницька районна рада справді недофінансовує первинку. Пора, напевно, переглянути це питання.

Тетяна ВЕРБИЦЬКА