ЗВЕРНЕННЯ

Я, громадянин України, Микола Олександрович Снядовський, 1927 року народження, мешкаю у м. Вінниця по вулиці М. Пирогова.

Учасник Великої Вітчизняної війни, ветеран праці (трудовий стаж більше 50 років). Нас вже залишились таких одиниці. За місцем мого проживання існує проблема чистої питної води. Навколо наших «хрущовських» будинків немає артезіанського колодязя (свердловини) з чистою питною водою, доступною для всіх мешканців цього району.

Знаю, що сьогодні проблема чистої води стоїть дуже гостро у всій Вінниці та в районах області, оскільки не у всіх є достатньо коштів, щоб її купити в магазині або привезти. Це питання термінове, сьогоденне, невідкладне. Це здоров’я всіх мешканців, які проживають у нашому районі Поділля, інших районах, здоров’я наших дітей, людей похилого віку. Один артезіанський колодязь (свердловина) існує в мікрорайоні на перехресті вулиць Свободи, 4 і Зодчих, 5, який у свій час збудував депутат Очеретний Андрій.

Але нашим мешканцям ходити до цього колодязя дуже далеко. І люди похилого віку залишились без чистої води, а з крана йде вода неякісна (труби іржаві, старі), періодично неприємно пахне рибою. Навколо наших будинків в мікрорайоні є три звичайні колодязі, але висить об’ява, що вода технічна, а це означає, що йди в магазин чи до виїзної машини і купуй воду. Де тільки на все брати кошти, якщо і воду вже купуємо?

З цим питанням мешканці нашого району Поділля у 2016-2017 роках чотири рази зверталися до голови Вінницької міської ради С.А. Моргунова, але позитивних зрушень не відбулось. Звертались до голови Вінницької обласної ради А.Д. Олійника, до депутата Верховної Ради О.Г. Домбровського, і останнє наше звернення до Прем’єра В.Б. Гройсмана в його електронну приймальню. Відповідь прийшла через місяць у письмовій формі за підписом заступника міського голови. На наше болюче питання влада чомусь відповіла звичайною відпискою.

Дуже сумно, що нас ніхто не чує, не турбується, не переймається нашим здоров’ям, не турбується життям простого народу, якому потрібна допомога вже сьогодні, негайно і невідкладно. Життя народу, його насущні потреби в чистій питній воді ігноруються. Як і звернення ветеранів. Нам пишуть, що це неможливо, потрібні великі затрати. При потребі ми допоможемо (чим зможемо) коштами на закупку обладнання для артезіанської свердловини — нас багато.

Ми, мешканці району, просимо владу побудувати артезіанський колодязь — свердловину на нашій прибудинковій території, яка повністю відповідає вимогам СЕС. Цю відповідальність ми можемо підтвердити за результатами збудованих звичайних криниць, з яких багато років пили чисту питну воду. На сьогодні горизонт підземних вод упав на велику глибину і колодязі почали висихати, в них з’явилася «підшкурна» вода, яка для пиття непридатна. З цієї причини потрібні свердловини артезіанські. Чиста питна вода потрібна вкрай була ще «вчора»! Нові будинки ростуть як гриби, а це нові мешканці — дорослі і діти! Артезіанська свердловина нам потрібна вкрай! Існуючі колодязі помілішали, і вода у багатьох з них вже стала технічною.

Кажуть, що воду, яку доводиться купувати за гроші багатьом мешканцям Вінниці, привозять зі свердловин №8 і №9, побудованих у смт Стрижавка. А хтось же на цьому добре заробляє!

Глибина свердловин 60-80 метрів, адреса: урочище Кабачок, смт Стрижавка Вінницького району. Така вода продається, наприклад, в АТБ.

На сьогодні від того, що люди не в змозі пити чисту воду, багато захворювань і страждань, особливо це стосується старих і малих.

Чи будуть наші діти пити чисту воду чи ні?! Чи дочекаємось ми її, ветерани війни та праці?

З повагою,
Микола Снядовський

Від редакції. У багатьох цивілізованих містах світу міський голова щороку має демонструвати громаді стан чистоти води не лише у кранах, а навіть річках, озерах. Так, у Швейцарії голови міст набирають щороку із річок у стакан воду і п’ють її, звітуючи про свою роботу. От якби таку практику запровадили у нас, на Вінниччині, та в Україні. Бо й дійсно зачеплена нашим читачем тема дуже актуальна і болюча. І є велика спокуса у керівників міста, інших служб зумисне не покращувати якість води, щоб паралельно утворити власний бізнес і продавати чисту воду в магазинах. А це явище ми вже маємо змогу масово споглядати в наших торгових мережах. Просимо компетентні органи негайно втрутитись у ситуацію, адже це болюча тема навіть не сотень тисяч, а більше мільйона жителів Вінниччини, як і України.