«Прапороносці миру і добра,
Прапороносці пісні і любові,
Яку несете ви у мирний час.
І як в війну чекали Перемоги,
Так ми тепер усі чекаєм вас»!
В. Рудий

Нелегкі часи переживає зараз наш народ, але пісня, вічне джерело, продовжує жити і поїти людей своєю цілющою силою. Нині її, мов знамено, несуть до людей ветерани війни та праці, продовжуючи народні традиції, передаючи естафету наступним поколінням. Так співають учасники Тиврівського хору «Пам’ять», який здобув звання народного ще в 2002 році.

З історії нашого хору: в квітні 2000 р. педагог, ветеран праці Г.Головачевська ра­зом з ве­тераном війни Т.При­сяжнюком подали ідею створити ветеранський хор. Невдовзі його очолив Р.Загурський – він військовий диригент з багаторічним досвідом роботи.

З концертами ми відвідали майже всі школи району. Ветерани заходили в класи до учнів, розповідали про героїзм наших воїнів. І відгуки не забарились.

Тиврівська школа: «Кажуть, див на світі не буває. А ми впевнені: є дива! Це Ви – шановні ветерани війни та праці, хто творив, будував, вчив і виховував, а не руйнував».

Сутиски, школа-інтернат: «Доземний уклін Вам, дорогі наші ветерани! Схиляємо голови перед вашою сивиною, вашого звитягою!» І так по всіх школах району.

У 2004 році до нас прийшов прекрасний акордеоніст-акомпаніатор О.Мельник. Коли ми стали знаними в області та Україні, до нас приїхали з телестудії ВДТ, створили кліп і продемонстрували його телебаченню. З того часу вже пройшло 15 років.

Час минав, ветерани, члени нашого колективу, один за одним залишали хор – відходили у вічність. Ветеранський хор мав припинити своє існування. Але ми вирішили передавати естафету іншим — запросили до такої гарної світлої справи жінок. Бажаючі знайшлися, і ми тепер співаємо змішаним хором. Гарно звучить наш чотириголосий хор.

Ми вже кілька разів їздили на фестивалі. П’ятнадцять жінок – членів хору маємо в своєму колективі. Кілька разів виступали в храмі. Це було незабутньо. Частину репертуару ми взяли з воєнної тематики, а частину — народні пісні.

Наші співаки надзвичайно задоволені участю в ветеранському хорі, адже це в більшості немолоді люди, їм корисне спілкування з ровесниками, воно пом’якшує старість. Адже це не лише співи, це розрада, хоч трохи радості в житті, підтримка один одного.

На національному телеканалі щонеділі транслюється програма «Фольк musik», де виступають хорові колективи з усієї України. В минулому році Київська студія «Фольк musik» завітала до Тиврова. В своїй двадцятихвилинній передачі вони розповіли на всю Україну про Тиврів, його історію, боротьбу за незалежність в минулому. Завітали також до нашого хору і записали пісню «Взяв би я бандуру» в нашому виконанні, солістами були М.В.Мороз та М.В.Королевич. Цю передачу транслювали по кількох телеканалах багато разів на всю Україну. Скільки ж ми отримали телефонних дзвінків з різних куточків нашої країни від знайомих!

Цими днями, виступаючи з концертом в Тиврівському ліцеї, всі разом на великому екрані ще раз переглянули телепрограми з нашою участю.

Ми раді, що можемо популяризувати наш ветеранський хор не лише на Тиврів, Вінниччину, а й Україну!

В. Наумчук,
учасник хору ветеранів