Для зарахування одному з батьків потрібно прийти в школу з паспортом і написати заяву. До заяви потрібно додати копію свідоцтва про народження дитини та оригінал або копію медичної довідки.

З 8 травня зарахування дітей до шкіл здійснюється відповідно до Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 16.04.2018 № 367 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05 травня 2018 року за № 564/32016 .

Закон “Про освіту” заборонив проводити конкурси в перші класи та визначив, що кожна дитина має гарантоване місце в школі, за місцем проживання. Водночас, вона має право вчитися і в іншій школі.

Для зарахування одному з батьків потрібно прийти в школу з документом, що посвідчує його особу, і написати заяву. До заяви потрібно додати копію свідоцтва про народження дитини (у школі необхідно пред’явити оригінал), а також оригінал або копію медичної довідки за формою первинної облікової документації № 086-1/о “Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду” (наказ МОЗ від 16 серпня 2010 року № 682). У разі подання копій медичної довідки, потрібно принести оригінали до того, як директор школи видасть наказ про зарахування учнів (нагадуємо, що перший наказ про зарахування директор підписує не пізніше 1 червня, а другий (у разі наявності вільних місць) – до 15 червня).

Якщо батьки хочуть скористатися пільгою на першочергове зарахування до школи, то можуть пред’явити документ, що підтверджує місце проживання дитини або одного з них на території обслуговування школи, та вказати реквізити даного документу в заяві про зарахування.

Якщо дитина вступатиме в школу не за місцем проживання, але в ту, що розташована в тому ж населеному пункті, батькам потрібно взяти довідку про не зарахування дитини в школу за місцем проживання і принести її в іншу до видання наказу про зарахування (тобто до 15 червня). Школа зобов’язана видати її протягом одного робочого дня після 01 червня. Кількість шкіл, в які можна подавати документи, необмежена.

З 1 до 15 червня заяви не прийматимуться, проте батьки мають право подати заяву після цієї дати.

Якщо на 31 травня кількість заяв у школу не перевищить кількість місць у перших класах, то до 1 червня директор має видати наказ про зарахування всіх учнів.

Якщо ж на 31 травня школа має більше охочих, ніж може прийняти, то для зарахування вона має керуватися черговістю.

До 1 червня включно школа зараховує всіх дітей, які підтвердили місце проживання на її території обслуговування, рідних чи усиновлених братів та сестер дітей, які вже є учнями школи, а також дітей працівників школи.

До 15 червня включно на вільні місця зараховуються діти, які не проживають на території обслуговування школи. Зарахування відбувається через жеребкування. Жеребкування проводитимуть у період з 5 до 10 червня. Воно обов’язково має бути публічним і прозорим. Батьки дітей, які претендують на вільні місця, можуть бути учасниками жеребкування, але виключно на добровільних засадах.

Також до 15 червня включно зараховуються учні, які не проживають на території обслуговування, але хочуть навчатися за нетиповою освітньою програмою. Йдеться про програми, які потребують затвердження в Державній службі якості освіти.

Впродовж двох робочих днів після зарахування дітей, які мають бути зараховані до 1 червня (тобто не пізніше 3 червня), школа має оприлюднити на своєму інформаційному стенді і сайті:
– список зарахованих учнів із зазначенням лише їхніх прізвищ;
– оголошення про дату, час, місце і спосіб проведення жеребкування (у разі його проведення);
– інформацію про кількість вільних місць і прізвища дітей, які претендують на вільні місця;
– наказ директора про утворення конкурсної комісії з трьох осіб для проведення жеребкування.

Після 15 червня і до початку навчального року на вільні місця братимуть дітей, які проживають на території обслуговування, а впродовж навчального року – у порядку надходження заяв про зарахування (при наявності вільних місць).