Нещодавно Оксана Банах звільнила з посади Наталю Репалову, бо вона допустила, на її думку, дуже багато помилок в роботі. Остання звернулася до суду. А потім — до редакції газети «33-й канал» з листом, написаним від імені всього колективу. У ньому, зокрема, йдеться про таке:

«Складається враження, що пріоритетним завданням керівника закладу Оксани Іванівни Банах є постійне приниження медичного персоналу. Колективу важко працювати в такій атмосфері з повною віддачею. Безпідставно ганьбить медпрацівників з погрозами про звільнення. Оксана Банах прийшла на посаду неправдивим способом, такими ж методами керується у своїй діяльності. Змушує своїм тиском звільнятися професійних працівників та приймає на роботу своїх знайомих та родичів.

Підступними методами, використовуючи «липові» доповідні, звільнила за статтею інспектора з кадрів. Рішенням суду вона була поновлена на посаді, що доводить неправомірність дій Банах О. І. Протягом 2017 року за розпорядженням головного лікаря нараховувались премії одним і тим же співробітникам за умови повернення половини суми. На нашу думку, проводилась безпідставна, за «липовими» актами уцінка донорської плазми та продаж її за заниженими цінами підприємству «Біофарма».

У самій медичній установі такій скарзі дуже здивувалися і, у свою чергу, висунули свої аргументи.

— Можливо, ми й допустилися помилки у самій процедурі звільнення, але питання вже вирішене в судовому порядку, і вона звільнилася за власним бажанням, — розповідає Оксана Банах. — Це був суто виробничий конфлікт. У документах, котрі вона оформляла, ми виявили чимало помилок. Спочатку не робили їй письмових зауважень, вказували усно. Але вона жодних висновків не робила. Коли вже була допущена груба помилка, ми спочатку винесли їй дві догани, а потім звільнили. Вона звернулася до суду, і все, що суд призначив, ми виконали. Я більше двадцяти років працюю на станції, починала з донорського відділу, чудово знаю всіх людей. У нас демократична установа, я самостійно ніякого рішення не приймаю, ми все вирішуємо на медичних нарадах. У мене двері завжди відчинені. Не знаю, чому людина, попрацювавши в нас всього рік, вирішила, що я тут всіх принижую.

Щодо «Біофарми» — ми маємо право продавати лишки своєї продукції іншим структурам. Але ми не маємо права реалізовувати продукцію нижче тарифів, котрі встановлює обласна рада. Якщо в нас плазма коштує 450 гривень за літр, то ми її так і продаємо іншим закладам. Все згідно з чинним законодавством. У нас було чимало перевірок. Жодних претензій ми не почули.

– Молодим було дуже важко працювати з людиною, котра не хоче прислухатися, — розповідає головний бухгалтер установи Людмила Ларкіна. — Ми зібрали всі підготовлені нею документи, в котрих вона допускала помилки — це цілий стос! Найстрашніше те, що вона всі зауваження сприймає зі скандалом. Через кілька днів усвідомлює, що була не права, але нічого страшного в цьому не бачить: «Ну, помилилася…» А нам увесь час треба перераховувати! Це навіть не подвійна робота, а моральна шкода тому працівнику, котрому через неї неправильно нараховуються виплати. Одній нашій працівниці вона неправильно нарахувала стаж, і та була змушена повертати гроші за неправильно нараховані лікарняні… Перед цим Наталя Репалова чотири роки взагалі ніде не працювала. І коли ми підняли трудову книжку, то стаж кадровика в неї дуже незначний. На попередньому місці роботи в неї теж були скандали і судові позови.

– Станція переливання крові пережила за свою історію і неприємні моменти. Один з них у 2015 році, коли спалахнув скандал навколо уражених гепатитом онкохворих дітей. Але досить швидко вдалося освоїти нові методи дослідження крові, знайшли на це в бюджеті гроші, — коментує ситуацію директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Людмила Грабович. — Гроші знайшлися на ремонти і на закупівлю нового обладнання. Були укладені договори з приватними структурами, і кров тепер досліджується двічі. І півтора року немає жодних скарг. Всі правові моменти цього звільнення вже вирішені. Власне, тому у департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації в організаторських здібностях Оксани Банах абсолютно впевнені.