Немирівський районний суд повернув адміністративний протокол, який склали на священика УПЦ МП Іоанна Курмоярова за демонстрацію георгіївської стрічки у соцмережі. Провадження повернули до Немирівського відділу поліції ГУНП у Вінницькій області. І вже 4 травня немирівські поліцейські після доопрацювання скерували до суду новий доповнений адміністративний протокол.

Нагадаємо, 9 травня 2017 року священик Тульчинсько-Брацлавської єпархії УПЦ МП Дмитро Курмояров виклав у соцмережі зображення георгіївської стрічки. Через півроку на нього склали адміністративний протокол та передали його до суду. Санкція статті — накладення штрафу від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією георгіївської (гвардійської) стрічки або предметів, що містять її зображення.

Навіть після того як у справу втрутились правоохоронці та працівники СБУ, Дмитро Курмояров заявив, що й надалі буде відкрито носити «колорадську» символіку, і закликав це робити інших. У Тульчинській єпархії засудили монаха за активну суспільно-політичну діяльність у соцмережах і виключили зі списку священиків Тульчинської єпархії УПЦ. Скасували скит, раніше очолюваний ієромонахом.

А після публікації про це у нашій газеті до редакції приходив невідомий, який представився другом священика та висловлювався антиукраїнськими лозунгами, провадив таємну зйомку. Після того на «Ютубі» був розміщений сюжет на захист монаха, автором якого став проросійський журналіст Анатолій Шарій. По цій історії нині триває розслідування спецслужб….

Ми звернулись до Рубанської сільської ради, де до цього часу проживав Дмитро Курмояров і займався виноградарством. Там повідомили, що вже більше місяця як монах виїхав із їхнього села та продав свій дім. Тим часом у соцмережах священик продовжує активно дописувати, демонструючи світлини на території храмів Росії. Тож, скоріш за все, саме туди і поїхав монах-блогер, який так і не погодився зі звинуваченнями на свою адресу. На своїй сторінці він так трактує інцидент із стрічкою:

«Реально приводом для цькування була моя місіонерська, антирозкольницька діяльність на посаді секретаря комітету із захисту канонічного Православ’я в Тульчинській єпархії. А георгіївську стрічку я ніколи не носив і взагалі навіть не знаю, де її можна дістати в (на) Україні».

Отож, якщо й судитимуть священика, то, скоріше за все, заочно. А це змахує на якісь показуху чи справу «для показників».

Віталіна Трудько