Видатний вчений, колишній ректор ВНТУ (1976-1989), депутат Вінницької міськради багатьох скликань, заслужений діяч науки і техніки, лауреат Державної премії України, персональний стипендіат Президента України, віце-президент міжнародної Академії наук прикладної радіоелектроніки, автор понад 400 наукових праць, близько 100 авторських винаходів.

А ще Іван Кузьмін був творцем і будівником. Сучасна Вінниця завдячує йому розбудовою ВНТУ — найбільшого технічного університету Поділля. За роки його ректорства побудовано 7 учбових корпусів, 5 гуртожитків, 5 житлових будинків на 750 квартир, спеціальне конструкторсько-технологічне бюро «Модуль», спортивно-оздоровчий табір у Степашках, студентський профілакторій, їдальню, реконструйовано стадіон. З ініціативи Івана Васильовича були зведені новий навчальний корпус, лабораторії.

Він став засновником і президентом Вінницької Малої академії наук для школярів; засновником і головою першої спеціалізованої вченої ради з захисту кандидатських і докторських дисертацій із 2-х наукових спеціальностей. На кафедрі АСУ він підготував більше 10 докторів і 30 кандидатів наук. У науково-методичному плані ним були сформульовані принципи проблемного навчання, застосування технічних засобів і приватних методик, ділових ігор і самостійної роботи, лекторської майстерності й участі студентів у науково-дослідних роботах.

Це людина, яка змінила Вінницю. Нині мікрорайон Вишенька формують 12 навчальних корпусів ВНТУ, 6 студентських гуртожитків, житлові багатоповерхівки, стадіон, льодовий палац, спортмайданчики та інші складові інфраструктури ВНТУ. Наукові школи, які розвинув Іван Васильович Кузьмін, дали можливість підготувати для України, для країн близького і далекого зарубіжжя близько 50 тис. спеціалістів.

7 травня після багатолюдної панахиди у рідному техуніверситеті Івана Васильовича Кузьміна поховали на Центральному кладовищі Вінниці.

Редакція газети «33-й канал» з пошаною схиляє голови перед пам’яттю видатної людини і висловлює співчуття рідним і близьким.