Там вона зустрілась із конгресменами та українською журналісткою Мирославою Гонгадзе. Була у Музеї рівності прав. А ще відвідала штат Теннессі та найбідніший район, у якому мешкає 65% темношкірих від всього населення. Чим її вразила країна та як відрізняється їхня правоохоронна система?

– Основною метою було знайомство із роботою поліції США. Які в них принципи взаємодії з громадськістю, як загалом відбувається робота. Багато часу зайняло також знайомство із культурою та традиціями, а це для роботи поліцейських дуже важливо. Сполучені Штати Америки – зовсім інша країна, зі своєю релігією, традиціями, стандартами та принципами. Але все-таки кожен соціум має свою низку невирішених проблем та гострі кути, з якими намагаються справлятись. І так само поліція в Америці має свої складнощі, — каже Олена. — Бо це тільки у фільмах все виглядає круто. Патрульні в США дуже важко працюють, і там теж є нестача кадрів.

В Америці люди бояться не так поліцейських, як порушити закон, бо його вони поважають. Наприклад, за сімейне насилля кривднику може бути призначено позбавлення волі від 1 до 3 років.

А ще там дозволяється жінці вільно займатись роботою, яка їй подобається. Тож у США серед копів представниць прекрасної статі дуже багато. І вони займають високі посади.

Олена зізнається: у країні їй дуже сподобалась система онлайн-камер, розташованих по всьому місту. У них є певна особливість — приєднані сині маячки. Це зупиняє злочинців…

У США дівчина знайшла багато друзів, із якими підтримує зв’язок…

Віталіна Трудько