Громада села невелика — півтори тисячі жителів. Не чекаючи на децентралізацію, за невеликий бюджет — 1,3 млн, гранти та волонтерську допомогу на чолі з головою відроджують село, аби зробити його відкритим для туризму та бізнесу.

…Тут з покоління в покоління передається красива легенда про подільське село, яке існувало в урочищі Кодинка. Але в ХІІІ столітті його спалили монголо-татари. Більшість люду загинуло, а ті, кому пощастило вижити, втекли в густі ліси понад річкою і там облаштували житло. Так зародилася Гопчиця.

Нині у селі функціонують дитячий садок, школа, амбулаторія загальної практики сімейної медицини, будинок культури, бібліотека з безкоштовним wi-fi, пошта, тренажерна зала. Минулого року поремонтували дороги, встановили LED-світильники та купили нові крісла для кінотеатру. Тепер тут щодня займаються діти, які відвідують музичний і вокальний гуртки. Закінчили ремонт і в актовій залі, куди невдовзі молодь ходитиме на дискотеку, на яку чекали кілька років… Хочуть відкрити гостьову кімнату для туристів. Та найбільше вражає краєзнавчий музей із сімома виставковими залами. Для оформлення інтер’єру музею залучали навіть спеціалістів з Києва. Задля залучення туристів на сайті Гопчиці створили унікальну віртуальну екскурсію музеєм.

– У минулому році на даху місцевої старої школи були знайдені розписи Свято-Троїцької церкви, яку зруйнували в 1930-х роках. Це були балки з орнаментом та ікони, — розповідають мешканці Гопчиці. — На зображеннях чітко простежуються біблійні сюжети. Цим іконам і розписам вже понад 150 років, їх ніхто з односельчан не бачив вже 80 років. Це стало неймовірним відкриттям для нашої громади! З допомогою реставраторів з’єднаємо всі елементи і відтворимо старі малюнки. Перенести реліквію можна буде і в нову церкву або ж це стане окремою експозицією в нашому краєзнавчому музеї.

Роман Прилуцький очолює Гопчицю з 2016 року. Зізнається: плани має амбітні, та й місцеві люди прагнуть змін, через те й шукають додаткові фінансові ресурси.

– Ми прагнемо зробити Гопчицю відкритою для туризму та бізнесу, з новими можливостями для мешканців та перспективою для молодого покоління, — каже він.

Віталіна Володимирова