– Свою трудову діяльність я почав інспектором карного розшуку в Ленінському райвідділі міліції м. Вінниці. Майже 30 років життя присвятив службі у карному розшуку і пройшов всі сходинки – від інспектора до керівника галузевого відділу УМВС у Вінницькій області, — розповів полковник Василь Решетник. — Ми розкривали вбивства, розбої, пограбування, крадіжки особистого і державного майна. Я переконаний, що на цю складну роботу люди йдуть за покликом серця! Десятиліття свого життя присвятили службі керівники карного розшуку у Вінницькій області Моркляк Микола Іванович, Донець Леонід Анатолійович, Побережний Олександр Миколайович, Слободянюк Віктор Сергійович, Пачес Віктор Іванович, а у місті Вінниці – Гота Олег Володимирович.

Вони не рахувались із важкими умовами праці, особливо при розкритті резонансних вбивств, постійно виїжджали на місця подій, у відрядження, незважаючи на ніч, на вихідні, святкові дні, на чергові відпустки… На власні очі оперативник повинен бачити і знати всю криміналістичну характеристику злочину для того, щоб висунути правильні версії при проведенні невідкладних оперативно-слідчих дій.

– Василю Павловичу, згадайте про гучні злочини на Вінниччині, за скоєння яких суд призначив смертну кару…

– На початку 90-х років у Вінницькій області, як і по всій Україні, скоювались жахливі злочини, — розповів полковник Решетник. — Тоді наша оперативно- слідча група виїхала у м. Могилів-Подільський, де вбили престаріле подружжя Трейгерів. Дочка потерпілих уже постійно проживала у США, її батьки мали їхати до неї.

На місці злочину було виявлено два обгорілих трупи з ознаками насильницької смерті, відкритий балон з газом, сліди від пожежі. Із дому зникли золоті прикраси і коштовності. Ми шукали злочинців в Україні і Молдові, перевірялись квартирні крадії, розбійники, грабіжники, гастролери та злочинні угруповання.

Пройшло півроку… Недалеко від дому, де було вбито сім’ю Трейгерів, згорів будинок Квачових. З-під уламків пожежники дістали три обгорілих трупи — батька, матері і 19-річної доньки Оксани. При огляді з’ясувалось, що всі вони загинули від ударів металевим предметом по голові. Стало відомо, що донька зустрічалася з Сергієм, який жив у 9-поверхівці у центрі Могилева.

Як же сталась пожежа? Ми знайшли сусідку Квачових Марію, яка розповіла жахливі подробиці. Цього злополучного дня Марія і дружина Квачова пішли на базар. А Квачов наглядав за плитою у літній кухні, де варилась курка. Стукнула хвіртка, у двір зайшли двоє хлопців і відразу приступили до чоловіка: де золото, де гроші? Той сердито відповів, що ні золота, ні грошей немає. Знахабнілі молодики «з усієї дурі» вдарили його по голові і затягли в хату. Закрили вхідні двері і почали ритись у квартирі. У цей час повернулися з базару Квачова і Марія. Чоловіка в літній кухні вже не було, вони зайшли в хату. А там… До них кинулись здоровані: де гроші, де золото? «У нас грошей немає, тільки ці, що у мене в кишені», — пролепетала Квачова. Із сусідньої кімнати було чути передсмертне хрипіння її чоловіка. Сергій — це був саме той хлопець Оксани! — і його брат Володимир нещадно били Квачову прутами з арматури і вимагали грошей. Стоячи на колінах, Марія благала, щоб її відпустили. Плач, крик, сльози… Але Сергій і Володимир не зважали, катували Квачову, поки вона не втратила свідомість. Кинули її біля скривавленого, бездиханного чоловіка. Марії вони пригрозили, що вб’ють і спалять хату. У шоковому стані на колінах жінка все ж виповзла на вулицю…

У цей час додому прийшла з училища Оксана. «Що відбувається? Де батько і мати?» — кинулась дівчина до Сергія. Втрутився Володимир, став вимагати у неї грошей. Оксана рвонулась до сусідньої кімнати. Тут Володимир жестом наказав Сергію її вбивати. Сергій з усієї сили вдарив її по голові тією ж арматурою! Добивали нещасну вдвох, вся кімната була залита кров’ю. Після скоєного хлопці розлили бензин по хаті у всіх кімнатах, у літній кухні відкрили балон з газом, розкрутили рулон шпалер від хати до воріт. Підпалили рулон, і через декілька секунд хата злетіла у повітря і згоріла. Все це через вікно бачила сусідка Марія.

Першого ми затримали Сергія. На затримання Володимира опергрупа виїхала у Чернівці. І що ж з’ясувалось? Ці злочинці раніше скоїли і вбивство сім’ї Трейгерів, де так само відкрили газовий балон і підпалили дім. Тільки тоді в балоні було мало газу, і дім не вибухнув.

Слідчо-оперативною групою було встановлено, що вбивство двох сімей, а також десяток квартирних крадіжок і пограбувань було скоєно злочинним угрупованням у складі братів Сорочинських, С. Поліщука і Т. Бойка.

Вироком судової колегії по кримінальних справах Вінницького обласного суду брати Сорочинські засуджені до виняткової міри покарання — розстрілу, а Поліщук і Бойко відповідно до 10-ти і 3-х років позбавлення волі.