Ця унікальна бандура створена в харківській кобзарській школі. В кінці ХІХ століття Гнат Хоткевич вдосконалив конструкцію інструменту і започаткував новий напрямок музичного мистецтва — харківську бандуру.

Але в тридцятих роках ХХ століття тоталітарний режим повністю знищив кобзарське мистецтво, як «вороже радянському ладу». А техніка харківської бандури була відроджена вже за часів Незалежності.

На Вінниччині цим займається Марина Вікторівна Залізняк — викладач-методист Вінницького училища культури й мистецтв ім. М. Леонтовича. Саме під її керівництвом перша дитина в Україні Софія Аль-Хадіді опанувала гру на унікальному музичному інструменті в дев’ять років.

Софію до музичної школи привели в три роки. Унікальний слух дитини помітила мама Юлія, яка, до речі, є членом громадської організації «Етномайстерня «Коло». Дівчинка за свої дев’ять з половиною років встигла побувати на багатьох мистецьких конкурсах, різних телепроектах, зокрема «Маленькі гіганти», «Битва хорів», «Караоке на майдані», стала переможцем конкурсу «Людина року» в номінації «Юний митець». Харківський спосіб гри неабияк зацікавив дівчинку.

– Інструмент унікальний тим, що ставиться не так, як класична бандура — перпендикулярно до тіла, що видно струни, а паралельно — струнами до глядачів. Софійка сама виявила бажання опанувати гру на цьому інструменті. Якось прийшла на урок, поставила свою бандуру отак, струнами наперед, і почала перебирати пальчиками. Я її запитую: «Софійко, а що ти робиш?» І вона відповіла: «Я чарую». Тоді дитина загорілась бажанням, і ми почали серйозну роботу над пошуком бандури.

Коли Марина Вікторівна побачила інструмент, то виявилось, що за розмірами він не кожній дорослій людині під силу. Тоді вирішили створити на замовлення харківську бандуру невеликого розміру спеціально для Софії.

На презентацію інструменту зібралися випускники Марини Залізняк — відомі в області та за її межами музиканти, які демонстрували гостям гру на академічній бандурі.

Особливим гостем став соліст Київської капели бандуристів Сергій Захарець.

Софія виконувала на бандурі «Сонату» Гайдна, етюд «У дзеркалі» та українську народну пісню «Ой ти, весно красна».

– На моїй бандурі кожен розпис — символічний, — розповідає дівчинка. — Гнат Хоткевич в образі козака Мамая. Кінь — оберіг господаря, дуб — життя, меч — слава й перемога, лук — божествена сила, стріли — сонячне проміння, калина — символ України.

– Ми влаштовуємо такі заходи, аби привернути увагу меценатів до унікального народного інструменту — бандури харківського типу. Сподіваємось популяризувати його й серед учнів музичних шкіл Вінниччини, — підсумувала Марина Залізняк.

Діана Колесник