Фестивальна крига скресла, і вже 8-10 червня Тульчин знову стане столицею OPERAFEST TULCHYN-2018. Тим часом організатори поволі почали піднімати завісу над тим, що буде відбуватися на величезному фестивальному майданчику палацу Потоцьких протягом цих трьох днів.

Можна з впевненістю стверджувати, що OPERAFEST припаде до душі кожному, адже програма заходу дуже різноманітна: класичне виконання та надсучасні варіації, рок-опери та дитячі постановки. 30 солістів з України, США та Європи; 180 учасників хорових колективів; 200 квадратних метрів грандіозних інсталяцій; 4 мови виконання — все це нікого не залишить байдужим.

Але будь-які цифри затьмарює головна зірка події – музика. У програмі заходу – твори 17 геніальних композиторів, ім’я яких золотими літерами викарбувано у книзі спадщини світової культури. Відкриє перший фестивальний вечір «ГАЛА-ОПЕРА», тобто концерт-попурі, на якому прозвучать найкращі арії з усім відомих композицій: «Макбет», «Травіата», «Севільський цирульник». Керуватиме оркестром найкраща диригентка світу – українка Оксана Линів. Оперний фестиваль просто неба Operafest Tulchyn, що проводиться у Тульчині на Вінниччині, отримав ексклюзивне право на єдине виконання концертної версії бродвейського мюзиклу «Чикаго». Копродакшн за участю американських солістів та українських митців став можливим за підтримки посольства США в Україні та наших меценатів.

Не забули організатори і про наймолодших шанувальників музики. Для них артистами Вінницького академічного обласного театру ляльок і хорового колективу та оркестру Вінницького училища культури і мистецтв ім. М. Леонтовича готується показ першої у світі дитячої казкової опери Миколи Лисенка «Коза-дереза». Вона була написана 130 років тому. Вперше оперу було поставлено у Києві за участю дітей Миколи Лисенка, Михайла Старицького (троюрідний брат композитора) та їхніх маленьких друзів. Костюми й танці для першої постановки допомагала створювати Леся Українка, яка була одночасно режисером, балетмейстером і костюмером дитячих вистав Миколи Лисенка. У час створення композитором першої дитячої опери майже всі четверо його дітей були дошкільнятами: Катерині було вісім років, Галині – п’ять, Остапу – три, а Мар’яні – рік. Куратор дитячої програми фестивалю, голова громадської організації «Життя та розвиток громад» і директор з розвитку ГО «Соціальний центр МХП» Лариса Білозір вже оголосила старт спеціальної вікторини. 16 травня підіб’ються підсумки і перша тисяча маленьких переможців отримає запрошення у партерну зону на показ яскравої опери.

Зрештою, як і минулого року, вхід на фестиваль буде безкоштовним.

Під час OPERAFEST TULCHYN-2018 парк палацу Потоцьких перетвориться на креативні арт-простори та комфортні зони для відпочинку. Сучасні флюроарт-об’єкти і грандіозні світлові інсталяції займатимуть площу в 200 квадратних метрів. Будуть створені цікаві селфі-зони, проведені фото- та мистецькі виставки і вперше розроблена спеціальна дитяча локація.

Якщо у 2017 році перший фестиваль OPERAFEST TULCHYN відвідали понад 18 тисяч глядачів, цього року організатори очікують удвічі більшу кількість відвідувачів.

Соломія КАЛЮЖКО