– Це смак дитинства, який повертається із власної чи маминої грядки! Бо нині для дачників чи фермерів доступні дуже продуктивні зернята-гібриди «цукрової» кукурудзи, які мають надзвичайний солодкий смак і високу врожайність, — розповів вінничанин Михайло Нагоряк.

– І всім, хто хоче смакувати свою власну солодку кукурудзу все літо і всю зиму, треба знати три важливих секрети! По-перше, це підготовка грунту. Другий – це посів за принципом конвеєра. І третій, збір та правильне зберігання цукрової кукурудзи Поділля!

Хтось сприймає за жарт мої слова, що це «лікарська рослина»! Але вона справді лікує зуби, суглоби і загалом покращує самопочуття…

А щоб смакувати качанчиком цукрової кукурудзи із власного городу на Новий рік чи посмажити його на мангалі на зимові свята — також є секретний рецепт!

Зібрати стиглі качани потрібно зранку, щоб вони не нагрілись на сонці та не втратили цукристість… Хоча є сорти, які без проблем можна рвати цілий день і вони 7 діб легко утримують до 23% цукру в качані.

Щоб заморозити качани цілими чи частинками в морозилці, треба спершу їх пробланшувати — відварити в чистій воді без солі чи цукру 3-4 хвилини, потім занурити в холодну воду, витерти насухо і покласти в спецпакет. А взимку дістаєте «солодке золото» літа, варите 10 хвилин чи підсмажуєте на мангалі… І все!

Не полінуйтесь, посадіть сучасні сорти цукрової кукурудзи – і через 71-73 дні матимете чудовий урожай, який можна одразу вживати свіжим чи маринувати на зиму… Або заморозити, як я вже вам розповів! На останньому «ФудФесті» у Вінниці було безліч кукурудзи на тарілках і в різному виконанні, але дуже мало суто українського, вінницького продукту… Чому? Бо ми звикли купувати дороге імпортне із Польщі, Голландії чи Бельгії, коли можна самому на дачі чи сільському городі виростити гарний і смачний урожай, який в рази буде дешевший за імпортні качани!

Консервована кукурудза відрізняється універсальною сполучуваністю з овочами свіжими і вареними, м’ясом, морепродуктами і рибою, і навіть фруктами. Її можна використовувати як салатний інгредієнт, як смачний гарнір і для прикрашання страв.

Калорійність консервованої кукурудзи становить всього 118 калорій на 100 г. Цей факт дозволяє вживати її в їжу без побоювань набрати зайві кілограми. Кукурудза зовсім не втрачає своїх цінних властивостей у процесі тривалої термічної обробки, поліпшує обмін речовин, допомагає долати стреси і дає енергію.

Рецепти консервованої кукурудзи — прості і дуже легкі в реалізації.

З лимонною кислотою

Інгредієнти: Кукурудзяні качани — скільки є. Маринад на півлітрову банку: цукор — 1 ст. л., сіль — половина ч. л., лимонна кислота — третина ч. л.

Приготування:

  1. Качани відварюємо в підсоленій (1 ст. л. на 10 л води) воді 40-50 хвилин. Виймаємо їх і залишаємо остигати. Кукурудзяний відвар залишаємо для заливки.
  2. З остиглих качанів зрізаємо зерна і зсипаємо їх у стерильні банки до «плічок» банки. У кожну банку кладемо 1 ст. л. цукрового піску, половинку чайної ложки кухонної солі і третину ч. л. лимонної кислоти.
  3. Відвар доводимо до кипіння і заливаємо вміст банок киплячим маринадним розчином. Прикриваємо кожну банку прокип’яченої кришкою і ставимо стерилізувати 15-20 хвилин.
  4. Закатуємо кришки, ставимо банки догори дном на рівну поверхню і закутуємо чимось теплим для пастеризації. Остиглі консерви переносимо в місце зберігання.