Вручали вишиванки у Києві, Одесі, Краматорську, Львові.

-У нас такі мами, про котрих хочеться, щоб дізнався увесь світ, бо вони варті того, – розповідає заступник головного лікаря обласної лікарні з акушерства та гінекології Інна Кукурудза — В однієї мами серйозна вада серця, лікарі провели їй кесарський розтин. Іншій мамі провели другий кесарський розтин. Це теж дуже непроста операція. В нас є мама, котра ризикнула народити вже четвертого малюка, маючи онкозахворювання.

Реанімаційне відділення. Попри оптимістичні квіточки та звірятка на стінах, тут панує трохи напружена атмосфера. Бо саме тут новонароджені малюки відчайдушно борються за своє життя.

– Тут у нас троє діток, котрі мають серйозні проблеми доношення, котрим ще до народження лікарі встановили якусь патологію, і ті малюки, котрі народилися з малою вагою, – розповідає завідуюча відділенням інтенсивної терапії Тетяна Наліжита, – У нас вони отримують необхідне лікування.

Біля одного з кювезів, в котрому лежить крихітний хлопчик Дениско, бабуся Катя і дуже юна мама Зіна.

– Ми дуже вдячні лікарям, котрі допомогли нашому малюкові з’явитися на світ, – каже бабуся. – Це перша дитинка. Народився він 1,3 кілограма. Ми віримо і надіємося, що все буде добре.

– У мене була двійня, двоє хлопчиків, котрі народилися тільки на 27 тижні вагітності. На двох діток була всього одна плацента. – розповідає ще одна мама Галина – Один хлопчик боровся 4 дні. Тепер ось другий бореться за життя вже третій тиждень. Він народився з вагою всього 590 грамів. А зараз вже має 720 грамів. Лікарі роблять все можливе.

– А мій Максимко народився у 37 тижнів, – пишається своїм малюком мама Ліля — Опинилися в реанімації хіба що через мене, бо в мене виявили ракову пухлину, провели складну операцію.

У палаті поряд мама Аліна і тато Олег пестили свого первістка Даміра. Незабаром вони підуть додому. А в сусідній палаті двоє хлопчиків, котрі побачили світ саме сьогодні. Мама Таня довго готувалася до пологів, бо має вроджену ваду серця. Операція кесарський розтин пройшла вдало і щаслива мама натішитись не може своїм синочком. В сусідки по палаті мами Сніжани вже другий кесарський розтин. На світ з’явився ще один синочок. Назвали його за церковним календарем — Макар.

– А народилася гарна традиція у Львові в осередку Всеукраїнського клубу успішних жінок, – розповідає депутат обласної ради Людмила Станіславенко – Вони вирішили започаткувати всеукраїнську акцію і вже встигли об’їздити кілька міст. Довго добиралися до Вінниці через ремонтні роботи на дорогах, але вишиванки малятам доставили. Тим часом наші успішні жінки теж поїдуть до Львову з вишиваночками для новонароджених. Протягом цієї акції було роздано більше сотні вишиванок. Новонароджені вінничани отримають вишиванки з нагоди свята Дня вишиванки. Любов до національних цінностей і традиція має прищеплюватися з народження.

Фото Сергія Хіміча