Вперше у Вінниці… Саме у нашому місті 10 травня зібрались активісти з Вінницької, Хмельницької, Житомирської областей. Тут партія «Громадянська позиція» і політична сила «Альтернатива» вперше офіційно заявили про об’єднання і почали створення великої демократичної опозиції, яка висуне єдиного кандидата на президентських виборах-2019. Ним стане Анатолій Гриценко.

– Кандидатура Гриценка максимально відповідає критеріям патріотизму, професійності і порядності, — відзначив Єгор Фірсов, голова «Альтернативи». — Його діти і онуки живуть в Україні, у нього немає бізнес-інтересів, він не виводив гроші в офшори. Він професіонал, добре знайомий з роботою державної машини, має успішний досвід у військовій сфері. Гриценко — один з небагатьох політиків, яким довіряють люди. І він точно піде до кінця і не вступить у переговори з Порошенком і його оточенням.

– Сьогодні українці не повинні вибирати лише між Порошенком-Тимошенко, повинна бути третя сила, єдиний кандидат, який реально переможе. Україна матиме шанс для позитивних змін на наступні 5 років, ми не маємо права знову втрачати цей час! У нас тривають переговори про об’єднання з «Самопоміччю», «Народним контролем», з «Силою людей», з Європейською партією, з «Рухом нових сил», Демальянсом, з «Хвилею» Чумака, з принциповими, порядними політиками, народними депутатами, — сказав Анатолій Гриценко. — Створимо команду однодумців, які спільно розуміють проблеми України і спільно їх будуть вирішувати. Доведеться зламати хребет олігархату, який нині мародерствує мільярдами, змусити сісти за грати злочинців, які зараз при владі. Але це навіть фізично небезпечно! Командою ми разом пройдемо і наступні президентські, і парламентські, і місцеві вибори.

Анатолій Гриценко вважає необхідним запровадити механізм відкликання тих народних обранців, які зарвались, не працюють, переступають межу закону.

– Я гарантую, що першим буде законопроект про імпічмент Президента! В цьому ж пакеті пройде і скасування депутатської недоторканності. Далі — законопроект про депутатів, які порушують Конституцію, «грають на піаніно». 100 людей натискають на 300 кнопок — такого не буде! Прогульників геть з парламенту! І третє — народний депутат, який порушив закон, буде відповідати негайно. Буде утворений Антикорупційний суд, який швидко — не місяцями, не роками! — розглядатиме справи щодо вищих посадових осіб, — наголосив Анатолій Гриценко.

– Ви будете об’єднувати електорат Заходу і Сходу України?

– Я не люблю слова «електорат», ставлюсь до людей з повагою як до громадян, тому і партія називається «Громадянська позиція». Не сприймаю мажоритарку, де можна за кілька мільйонів купити місце в окрузі, тупо залити мізки рекламою і гречкою. В нашій команді є люди з Луганська, Донецька, Маріуполя, Одеси, Полтави, Вінниці… Ми будемо підтримувати свою цілісну позицію, нести правду, як кисень по судинах суспільного організму держави. А зараз, на жаль, недобросовісна пропаганда розповсюджує не кисень, а чадний газ, від якого суспільство загниває!

– Як навести лад з військовими складами в Україні?

– Виходжу від зворотного — не можна не навести лад! Нагадаю, що саме в день вибуху у Калинівці проводилась контртерористична операція СБУ на Вінниччині. Невже СБУ повністю «сіла» на облуговування влади, кришування бізнесу чи нелегальних оборудок? За період війни в Україні було чотири потужних вибухи. Значить, є системні проблеми у Генштабі, Міноборони, їх треба вирішувати. Коли я був міністром оборони, то перемістив в інші арсенали найбільш небезпечні ракети залпового вогню на Хмельниччині, на Львівщині. Вони зберігались під відкритим небом, могли вибухнути і розлетітись до атомної станції та ін. об’єктів. Їх розмістили у надійних сховищах на глибині 70-100 м, спорудження такого сховища коштує не менше $1 млрд! Тепер ракети захищені навіть від прямого удару ядерних боєприпасів!

– Українці чекають нових облич у владі…

– За новими обличчями зачасту ховається старе мурло, важливішою є нова якість політиків! Хіба Гонтарєва, Вовк, Кононенко не нові обличчя? А діють по-старому! І боротися за владу ці кадри будуть шалено, з допомогою адміністративних та силових структур, фінансово, медійно… Тому об’єднання — це виклик часу! Таку потужну махіну неможливо побороти самотужки.

– Чи бачите ви можливість об’єднання з ВО «Батьківщина»?

– Тимошенко неодноразово публічно заявляла, що йде на вибори самостійно. Об’єднуватись в одну партію ми не будемо. А от координація наших дій під час виборів можлива — у контролі за підрахунком голосів та ін.

– Як ви ставитесь до шоуменів у політиці — Вакарчука, Зеленського?

– Я поважаю їхню сценічну творчість, але про бажання балотуватись вони не заявляли, це просто ігрища з рейтингами. Сьогодні розчарування, зневіра, невиконання обіцянок спричинили дуже сильну недовіру до української влади. Для мене найдорожче — власна мораль і оцінка людей. Я вдячний тим вінничанам, які понад рік виводять прізвище Гриценка на перше місце в рейтингах довіри.

– Чи потрібні Україні дострокові вибори?

– Ні! Навіщо? Адже наші депутати, наприклад, з 10 квітня по 15 травня працюють «на заморських округах». І зацементувати цей склад у парламенті — значить, остаточно згубити країну!

– Якою ви бачите майбутню армію України?

– Я за скасування примусового призову. Армія повинна бути добровільною, контрактною. І будуватись за тими ж принципами, що передові армії світу.

Анатолій Гриценко зазначив, що об’єднана партія «Громадянська позиція» абсолютно відкрита для усіх порядних, чесних та професійних людей, які готові пліч-о-пліч розбудовувати Україну.

Фото Сергія ХІМІЧА