«Зелена долина» знову засіяла їхні паї. Про це журналістам розповів мешканець Бортників Михайло Калачинський. І додав колективну скаргу від своїх односельців.

«Томашпільська агрофірма протизаконно перешкоджає нам у користуванні земельними паями, котрі належать нам на праві приватної власності. Договори оренди закінчилися ще у 2017 році, ніхто їх продовжувати не збирався, — скаржилися бортничани. — Але «Зелена долина» діє зухвало і незаконно, використовуючи різні методи рейдерства, щоб ми не могли обробляти свої паї самостійно. Через це у жовтні минулого року ми були змушені звернутись до Немирівської місцевої прокуратури із заявою про скоєння злочинною групою осіб ТОВ «Зелена долина», за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого статтею 356 Кримінального кодексу України. У прокуратурі нашу заяву розглянули і перенаправили за належністю начальнику начальнику Тульчинського відділу поліції, аби це кримінальне правопорушення було внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Але нам у цьому відмовили, на нашу думку, безпідставно. Тобто фактично проігнорували і не виконали рішення прокуратури. Можемо тільки здогадуватися, що посадовці «Зеленої долини» якось змогли домовитися з тульчинською поліцією, щоб приховати злочин.

До слова, це не один злочин на совісті «Зеленої долини». Маємо один цікавий документ. Виявляється, прокуратура Донецької області підозрює цього сільгоспвиробника в участі у схемі незаконного відшкодування ПДВ і в реалізації продовольчих товарів на тимчасово непідконтрольній території.

Наші заяви про злочин — це наше право на захист, гарантоване Конституцією України. Але, схоже, нас ніхто захищати не збирається. Ми зверталися до влади, до правоохоронців, але результатів не видно. Тому залишаємо за собою право вдаватися до інших методів, наприклад, перекривання траси.

Н. Михальченко,
В. Трачук, Г. Микитенко…
Всього 12 підписів».

– Це все не відповідає дійсності, бо з усіма людьми укладені договори на оренду чи підписані додатки, — коментує сільський голова Бортників Богдан Бабінець. — Людина, котра звернулася до редакції зі скаргою, по суті, сам не знає, чого хоче.

Договори оренди з «Зеленою долиною» зареєстровані в ДЗК. На той час процес укладання договорів затягнувся, і сталося так, що сам договір підписаний у 212 році, а офіційно зареєстрований на рік чи два пізніше. Сам Михайло Калачинський на той час працював у «Зеленій долині» і особисто займав чергу під чиновницькими кабінетами, щоб зареєструвати ці договори. А тепер, виходить, хоче чужими руками жар загорнути, підбурює людей на те, щоб вони забрали свої паї. Він особисто ходив з сажнем, відміряв ці ділянки. Але ж є на те спеціальна служба! Колись і мені довелося з ним судитися. Коли розпадався колгосп, я тримав свинарник, у мене працювали люди. Але довелося з ним судитися 9 років. А чому зараз він не може заспокоїтись? Бо нещодавно він вибив для фермерського господарства своєї дружини 32 гектари землі. І сам собі повідміряв їх на власний розсуд. «Зелена долина» звернулася до фахівців із землеустрою, з документами, і з’ясувалося, що він собі захопив землі значно більше, ніж належить. Довелося йому повертати захоплену землю. Взагалі, жодних проблем з цим сільгоспвиробником у нас не виникало, з людьми повністю розраховуються.

Юрист ТОВ «АК «Зелена долина» Михайло Ціхомський теж стверджує, що скарги селян безпідставні.

– Ці факти нічим не підтверджені, а всі непорозуміння, котрі виникали, ми давно з людьми владнали. Так сталося, що пана Калачинського звільнили з «Зеленої долини» і він почав підбурювати людей. А щодо торгівлі на непідконтрольній території, то на сьогодні ніякого кримінального розслідування щодо «Зеленої долини» відкрито не було.