Підозрює, що підприємство таким чином хоче зекономити декретні кошти. У ситуації розбирався наш журналіст.

– Півтора року тому я влаштувалась шляховим робітником філії «Немирівська ДЕД» Гайсинського ДРП. Виконувала свою роботу добросовісно та старанно, тож ніяких доган не отримувала. Заробітна плата мене теж влаштовувала. Наприкінці зими я дізналась про другу вагітність. Оскільки аналізи були погані, відпросилась у майстра на день, аби поїхати у Вінницю до лікарні. А вже 17 квітня під час фарбування колесовідбійника до мене під’їхав головний інженер цього підприємства Іван Олександрович. Чемно запросив у машину, де пояснив, що «папа» та «мама» (так він називає керівника та головного бухгалтера) передали мені, щоб написала заяву на звільнення з роботи за згодою сторін, — каже Наталія Сіроока. — У разі відмови знайдуть статтю, за якою мене звільнять. Та ще й так, що не лише в Гайсині, а й в Україні більше не працевлаштуюсь. Більш того, співробітники знали, що я вагітна, але це їх не зупинило. Через свою юридичну необізнаність та під тиском я написала заяву. Із загрозою втрати дитини мене госпіталізували в той же день. Хотілось би, щоб керівник ДП «Вінницький облавтодор» дав оцінку правомірності дій підлеглих в Гайсині. Невже зекономлені на мені декретні кошти підуть на благоустрій міжнародної траси М-12? Від пихи та жадібності керівництва я залишилась без фінансової підтримки в той час, коли вона потрібна як ніколи. Адже не знайдеться підприємства, яке захоче взяти на роботу жінку на п’ятому місяці вагітності.

Ось як прокоментував ситуацію начальник філії «Немирівська ДЕД» ДП «Вінницький облавтодор» Віктор Погребняк.

– Ніхто Наталії Сіроокій не погрожував і не примушував йти з роботи. Вона перебувала на декретному місці. Коли ж людина вийшла на роботу, жінка сама написала заяву на звільнення, — пояснює він. — Ми видали всі відповідні довідки та розрахувались з нею того самого дня. Зробили все по-людськи, нікого не образивши. Нині пані Наталія перебуває у центрі зайнятості та отримуватиме допомогу. Про те, що жінка була вагітною, я не знав. Жодних довідок про це не бачив.

Наталія Сіроока із таким трактуванням інциденту не погоджується і вимагатиме справедливості у відповідних інстанціях.

Незалежний фахівець з надання безоплатної вторинної правової допомоги Владислав Шкурко додає: за законодавством, звільнити вагітну жінку можна лише при ліквідації підприємства, але це передбачає обов’язкове працевлаштування на інше підприємство. Сама жінка може звернутись до роботодавця і звільнитись за власним бажанням чи за згодою сторін — тоді роботодавець не несе відповідальності. Як вирішиться цей трудовий конфлікт — ми слідкуватимемо й надалі.

Вікторія Снігур