Северинівка — не просте село. У ньому спроваджуються альтернативні джерела енергії. Об’єднана територіальна громада перша в Україні, котра змогла позбутися залежності від газу. Приміщення сільради, дитсадка, школи, амбулаторії, санаторію тут опалюються за рахунок альтернативних джерел енергії. Окрім того, створено паливний двір, до складу якого входять піролізний котел та тріскодробильна установка, використовуються вітрогенератор, сонячні батареї, геотермальний насос. Енергоощадність та використання відновлюваних джерел енергії — це і є головний внесок громади у збереження довкілля.

Власне, задля цього і висадили у Северинівці енергетичні верби. Продуктивність цих дерев — від 10 до 15 тонн сухої маси на гектар за рік, а це перевищує вихід деревини із традиційних лісових насаджень у 14 разів! Після скошування пагонів на залишених прикореневих частинах навесні знову з’являться паростки – цикл самовідновлення верби на одному місці може тривати впродовж 3 десятиліть. А ще — рослина зовсім невибаглива і може довго рости на непридатній для сільськосподарських робіт землі.

Северинівка унікальна не лише своєю енергоощадливістю. Тут втілюється в життя проект з відновлення місцевого парку понад 40 га, спроектованого 200 років тому англійським дизайнером Діонісієм Міклером. Селяни навчилися сортувати сміття і дуже дбають про свої ставки.

Ілона ВАЛЬТЕР