Житель Хмільника Андрій Андрійович Виростков 79 років шукав свого тата Андрія Миколайовича, який не повернувся з Другої світової війни та весь цей час вважався безвісти зниклим… Куди тільки не звертався — але все марно. Та нещодавно чоловік нарешті дізнався правду про батька. І допомогла йому у цьому бандероль з Норвегії… Що було у ній та яку заповітну мрію тепер має наш земляк?

…Андрій Виростков-молодший починає розмову про найдорожче — батьків. Каже: познайомились вони у Якушинцях. Там знаходився сиротинець, де виховувалась його мама, а згодом працювала у їдальні. Тато малював афіші у вінницькому кінотеатрі. 1939-го року у подружжя народився первісток — син. Отримав він своє ім’я на честь тата. Але в 1940 році Андрія Виросткова-старшого призвали до армії в Майкоп Краснодарського краю. Він писав додому листи. А через рік почалась війна. Батька забрали на фронт, і більше він про себе не давав знати… Через сім років його дружині повідомили, що чоловік зник безвісти… Нині її вже немає в живих. А син Андрій оббивав пороги чиновників, звертався до архівів, істориків та ветеранів, аби дізнатись більше про життєвий шлях тата. Але зусилля були марними.

Півроку тому до будинку Андрія Виросткова та його дружини завітали співробітники Червоного Хреста України. Повідомили, що його батько не пропав, а з 41-го по 43-й був у Норвегії, у таборі для полонених. Доказ тому — картина в рамці, яку принесли волонтери. На ній були зображені табір для полонених і житловий будинок. Внизу підпис: А. Виростков, 04.06.43. З’ясувалось, що це полотно понад 75 років знаходилось у коморі норвезької родини. Мешканець міста Льодінген Бленгслі Кнут знайшов картину зовсім випадково — під час прибирання. Коли чоловік розпитав про картину, бабуся розповіла, що її подарував український полонений за те, що підгодовувала його у таборі. Вражений цією історією норвежець вирішив знайти автора полотна або його нащадків і передати хоч якусь згадку про тата… Тому звернувся до Товариства Червоного Хреста в Україні. Завдяки професіоналізму та колосальним зусиллям вдалось розшукати Андрія Виросткова-молодшого. Більш того, провівши розслідування по базі даних, вони дізнались деталі біографії його батька.

Андрій Миколайович Виростков народився у Курській області. Дружина — Петрунька Вікентіївна. Андрій Миколайович був призваний до лав Радянської Армії вінницьким райвійськкоматом 4.10.1940 року. Службу відбував в 205 корпусному артполку.

Вперше потрапив до полону у серпні 1941 році під Бердичевом. Пізніше був звільнений. Згідно з іншим документом, Андрій Виростков потрапив до полону під Шепетівкою. Знайдено документ, який свідчить про те, що військовий зник безвісти у травні 1944 року, повідомили у Товаристві Червоного Хреста України. За інформацією п.Бленгслі, він перебував у таборі для військовополонених у форті Нес Норвегії. Прізвище українця значиться у списках осіб, які повернулися ешелоном №8 на батьківщину у 1945 році. Було знайдено документ штабу Московського військового округу про те, що Андрія Виросткова було доправлено з полону до 33 запасної стрілецької дивізії, зведеної у 70 запасний артилерійський полк…

Наразі представники Червоного Хреста встановлюють, як склалась подальша доля Андрія Виросткова-старшого, а його син мріє побувати у Норвегії…

Віталіна Трудько