Випускники Вінницького національного технічного університету за спеціальностями IТ-галузі сьогодні затребувані в усьому світі, оскільки мають високу кваліфікацію і здатні вирішувати складні інженерні та програмні завдання. Зважаючи ж на дефіцит кадрів у розвинених країнах, легко опиняються на Заході або працюють в аутсорсингу вдома, виконуючи замовлення західних компаній.

Про це розповідає проректор з наукової роботи Вінницького національного технічного університету Сергій Павлов.

– Наш навчальний заклад і, відповідно, наші студенти активно працюють на міжнародному ринку праці. Зокрема плідно розвивається міжнародна співпраця, співпрацюємо з технічними університетами Польщі, Німеччини, Великобританії, а також Португалії, Китаю. Ми маємо величезний досвід наукового стажування. Тільки в минулому році більш як 20 наших студентів пройшли стажування за кордоном, а деякі після стажування в Польщі, Америці залишились там на роботу, — розповідає проректор.

Виявляється, студенти політеху навіть під час навчання можуть заробляти гарні гроші, адже вони мають можливість працювати віддалено. Закордонні фірми з радістю беруть на роботу вінницьких «айтішників».

– На наших студентів завжди є попит за кордоном, бо вони висококваліфіковані, комунікабельні, відкриті й готові докладати додаткових зусиль до виконання поставлених завдань. На щастя, наш університет дає дуже потужний освітній потенціал — ми випускаємо, до прикладу, IТ-фахівців з розробки приладів та систем різноманітного призначення, що надзвичайно цінно не лише в нашій країні, але й за її межами. Вже з третього року навчання більшість наших студентів починають працювати на різних підприємствах. Вони можуть самостійно займатись різними авторськими розробками, готувати проекти, писати програми, моделювати схеми й т.д.

У 3-4 рази вищу зарплатню, порівнюючи зі своїми викладачами, можуть заробляти студенти політеху й у рідному місті.

– У Вінниці близько 60-ти компаній та фірм, які займаються розробкою різних проектів та програмуванням, вони завжди чекають на наших випускників, вони слідкують за нашими науковими конференціями, провадять спеціалізовані конкурси та олімпіади і вже з третього курсу запрошують студентів на стажування та роботу. Наші випускники можуть заробляти 1500 – 2000 тис. доларів. У столиці зарплата ще вища, а якщо хтось працює в аутсорсингу вдома (робота на іноземну компанію – ред.), то спокійно може заробляти до 4 тисяч і більше.

Зауважимо, що середня зарплата в Україні не дотягує і до 350 доларів на місяць, а середній дохід «айтішників» становить близько 1700 доларів.

Проректор пишається студентами та їхніми науковими та практичними досягненнями.

– Хочу зауважити, що деякі технології у напрямку освітлення, які впроваджені в нашому місті – це розробки наших студентів. Зокрема проспект Космонтавтів, де використовується світлодіодне освітлення – то наші випускники за спеціальністю лазерної та оптоелектронної техніки постаралися.

Крім IТ-сфери, дуже популярною та високооплачуваною є робота веб-дизайнера.

У 2017 році Вінницький національний технічний університет отримав сертифікат про абсолютний рекорд в Україні по кількості перемог студентів на всеукраїнських та міжнародних (Франція, США, Німеччина, Іспанія, Фінляндія, Польща, Нідерланди) конкурсах із веб-дизайну.

Окрім того, у ВНТУ відкрито стартап-школу «Sikorsky Challenge», де всі охочі можуть реалізувати та впровадити інноваційні бізнес-ідеї в діючі стартап-компанії.

Стартап-школа працює за підтримки Вінницької обласної державної адміністрації, міської ради та провідних регіональних технологічних та IТ-компаній регіону. Учні школи сформували близько 20 стартапів, які готові до реалізації. Є вже навіть інвестори, які готові фінансувати ці проекти.

– Ми намагаємось якомога активніше залучати наших студентів до патентної роботи, тобто всі свої ідеї патентувати, минулого року ВНТУ отримав більш як 120 патентів. Більш як 60 — за участю студентів. Це мікроелектронні сенсори для визначення концентрації газу, біомедичні сенсори для визначення онкопатологій, системи контролю тощо.

Випускників Вінницького національного технічного університету можна сміливо називати найвисокооплачуванішими фахівцями.