Зважаючи на успіх двох попередніх років, компанія суттєво розширила територію проведення конкурсу до 5 областей і збільшила розмір гранту із 40 до 50 тис. грн.

Взяти участь у цьогорічному конкурсі зможуть ініціативні мешканці сіл 8 районів Вінницької області: Бершадського, Гайсинського, Тростянецького, Тульчинського, Немирівського, Липовецького, Оратівського та Могилів-Подільського. Загалом до проектну долучаться 22 райони з 5 областей: Вінницької, Черкаської, Тернопільської, Івано-Франківської та Дніпропетровської.

Основна ціль конкурсу — дати можливість селянам зрозуміти, що гроші можна заробляти і вдома, для цього не потрібно їхати на заробітки закордон.

– Ми хочемо, щоб українські села розвивались, а люди не покидали їх. Тому намагаємось допомогти розвинути малий та середній бізнес в сільській місцевості, а також підтримати тих підприємців, які наважилися самі почати власну справу, — розповідає директор департаменту управління персоналом та комунікацій МХП Ксенія Прожогіна. — Звичайно, грант у розмірі 50 тисяч гривень не покриє всіх фінансових затрат, але майбутні підприємці повинні інвестувати і власні заощадження у свій бізнес, що сприятиме більшій відповідальності за почату справу.

За словами організаторів конкурсу, з 55-ти грантових проектів успішними стали 53. Саме тому цьогоріч МХП збільшує кількість грантів до 85, що в сумі становить 4 млн 250 тис. грн виділених коштів на розвиток бізнесу в селах.

— Нам дуже приємно, що мешканці сіл починають розуміти: гроші — в них під ногами. У нас родючі землі, працьовиті люди, потрібне тільки бажання займатись бізнесом, — зауважує голова правління ГО «ВОО «Спілка підприємств «Стіна», партнер проекту, Олександр Печалін. — Наприклад, у минулому році завдяки грантам МХП в Томашпільському районі було відкрито арт-студію. Тепер діти з’їжджаються туди з усього регіону. А ще на грантові кошти було започатковано перукарню, пекарню, створено козині ферми, ферми з вирощування раків і навіть равликів. Найпопулярніший бізнес серед вінничан — це, звичайно ж, рослинництво: вирощення саджанців малини, смородини, ожини. Можливості для селян — необмежені, головне — вірити у власні сили, — підсумував Олександр Печалін.

Головна вимога грантового конкурсу — бізнес-проект повинен мати соціальну складову і покращувати якість життя в сільській місцевості. Перевагу надаватимуть тим проектам, які в подальшому сприятимуть розвитку економічного, культурного та туристичного потенціалу краю.

Перед початком подачі заявок у всіх районних центрах, які братимуть участь у проекті, пройдуть навчальні семінари. Кожен ініціативний мешканець села, який має бажаннярозпочати власну справу і взяти участь у конкурсі, може відвідати цей захід. На семінарі розкажуть про умови отримання грантів, допоможуть з написанням бізнес-плану та дадуть відповіді на всі питання стосовно проекту «Село: Кроки до розвитку». Подати заявки для участі в конкурсі вінничани можуть до 30 червня. Надіслати проектну заявку потрібно на електронну адресу: stina.org@gmail.com.

Ознайомитись з правила конкурсу та заповнити аплікаційну форму учасника можна за посиланням: https://stina.org.ua/konkurs-mikrograndovyh-proektiv-dlya-silskyh-meshkantsiv-selo-kroky-rozvytku-2018/

Сергій Головін