Нагадуємо, що водія по-звірячому закатували восени 2015 року троє хлопців та викрали його автівку… Ми вже детально розповідали про цей злочин.

На лаві підсудних троє молодиків — майже ровесники таксиста. Крім вбивства, заробляли на життя крадіжками з автомобілів, гаражів.

10 травня колегія суддів під головуванням голови суду Сергія Науменка винесла вирок — організатор вбивства та ватажок банди отримав 15 років за гратами, двоє його подільників – 14 та 13 років ув’язнення із конфіскацією майна. Втім, рідні й близькі закатованого таксиста вважають — це замало.

– Майже два з половиною роки я від’їздив на суди. Чи задоволений вироком? Ні! — втирав скупі та страшні сльози батько загиблого Анатолій Коваль. — Бо ці злочинці, їхні рідні й близькі навіть не вибачились перед нами. Збитки не відшкодували. Навіть викрадений золотий перстень сина не повернули. На суді лише сміялись. Напередодні вироку найжорстокіший ватажок щось казав про визнання провини та розкаяння. Але у матеріалах справи вказано, що вони сперечались – «краще сина зарізати чи задушити». Потім вирішили «задушити», бо «Ауді» сина хотіли продати якнайшвидше і не хотіли псувати кров’ю салон. Вже потім вони, рятуючи свою шкуру, почали перекидати провину один на одного, хто «менше вбивав». І це щире каяття? Вони відсидять і вийдуть з тюрми ще не старими… А наша дитина гниє в землі… І два синочки так ніколи і не побачать батька…

– Нас здивувала позиція прокуратури. Хоча злочин вчинено за попередньою змовою групою осіб з корисливих мотивів, державне обвинувачення вважало, що для виправлення підсудних достатньо від 13 до 15 років ув’язнення, — обурюється адвокат родини загиблого Олег Руденко. — Цинічне вбивство, розбійний напад, катування тягнуть не на одне довічне ув’язнення! Але жодному з обвинувачених прокурор не запросив довічного позбавлення волі… Думка батьків убитого прокуратуру не цікавила.

У свою чергу, у прокуратурі Вінницької області кажуть: вирок законний.

– Санкція статті, що інкримінувалась обвинуваченим, передбачає від десяти до п’ятнадцяти років позбавлення волі або довічне позбавлення волі. Тому, згідно із обставинами скоєного, визнання вини, розкаяння тощо, прокурор просив суд призначити від 13 до 15 років позбавлення волі. За результатами розгляду суд призначив покарання у межах зазначених строків. На нашу думку, вирок у частині міри покарання з врахуванням судової практики є справедливим. Говорити про кінцеве рішення у справі можливо лише після набрання вироком законної сили.

Засуджені досі у слідчому ізоляторі. Сидять у різних камерах, готуються до відправки у виправні колонії, якщо не буде апеляції. Тож ставити крапку у цій історії ще зарано…