Вже шістнадцятий рік традиційні Дні Чайковського на Вінниччині розпочинаються саме тут, де краса природи, спів браїлівських солов’їв і, головне, самовіддана допомога меценатки і «незримого друга» – баронеси Надії фон Мекк надихали композитора на створення чарівної музики. 13 травня у музичній вітальні колишньої садиби фон Мекк, а сьогодні — музею композитора стартували «Браїлівські зустрічі».

– Прекрасного в нашому житті стає дедалі менше, тому що темп життя стає дедалі швидшим. Іноді треба зупинитись, послухати гарну музику, насолодитись світовими шедеврами, — сказала Тетяна Москальчук, керівник апарату Жмеринської РДА.

Програма, яку підготували академічний камерний оркестр «Арката» та солісти філармонії Володимир Полторацький, Наталя Лановенко і Йосип Машталер, була вся пронизана поезією, мелодійністю, любов’ю. Напевне, все це дуже гостро відчував Чайковський, коли писав свої твори, наприклад, романс «Ночи безумные»: «…Пусть даже время рукой беспощадною мне указало, что было в вас ложного, все же лечу я к вам памятью жадною, в прошлом ответа ищу невозможного…» Романси Петра Ілліча, а їх є більше сотні, недаремно називають справжньою енциклопедією людських почуттів.

Взагалі репертуар «Аркати», яка цього року відзначає 25-річний ювілей, просто безмежний! Браїлівчани і гості свята насолоджувались музикою Моцарта, світовими хітами, українськими народними піснями. Диригувала Наталя Кременюк — регент хору Спасо-Преображенського собору, кавалер ордена Княгині Ольги. Концерт був чудовий! Публіка вітала артистів гучними оплесками, вигуками «Браво!»

Втім, високому рівню виконавців чудової музики зовсім не відповідав плачевний зовнішній вигляд браїлівського музею — тріщини на фасаді, плями від води на стелі, старі скрипучі вікна…

– 1 млн 250 тис. грн. ще в позаминулому році були виділені на ремонт музею. Але, на жаль, він не здійснився, тому що більше десяти років існує цілий вузол юридично-господарсько-фінансових питань між професійним ліцеєм, власником будівлі, і музеєм, який орендує тут приміщення за 1 грн./рік, — відзначив Юрій Рубан, керівник відділу культури Жмеринської РДА. — Розв’язати цей вузол можна тільки на державному рівні. Я вважаю, що обов’язок обласної, районної і місцевої влади об’єднатись і зробити такий музей Чайковського у Браїлові, який не соромно було б показати всьому світу. Адже ім’я Петра Ілліча Чайковського притягує сюди тисячі людей, у Браїлів приїздять японці, китайці, американці…

З цією думкою погодились Валерій Резедент, селищний голова Браїлова, і Андрій Клекот, директор музею Чайковського і фон Мекк.

І хоч досі спірні питання про власників будівлі, про достойний ремонт не вирішені, але геніальна музика переконувала – єдиному в Україні музею і музичному салону Петра Чайковського у Браїлові бути!

…Баронеса Надія фон Мекк підтримувала творчість Чайковського у ХІХ столітті. Зв’язок часів не розпався, і сьогодні, у ХХІ столітті, музичні таланти розвиваються завдяки меценатам. Фестиваль проходить під патронатом Валерія Коровія, голови ОДА, Анатолія Олійника, голови облради, та міського голови Вінниці Сергія Моргунова. Серед меценатів — благодійний фонд Володимира Продивуса, концерн «Поділля», ювелірне підприємство «Мальва». Партнери — Генеральне консульство Республіки Польща у Вінниці, креативний простір «Артинов». Приймають готелі «Південний Буг», «Профспілковий».

Концерти цьогорічного міжнародного фестивалю Чайковського і фон Мекк відбудуться у обласному центрі і районах Вінниччини. Не пропустіть! Нагадаємо, що ювілейний концерт «Аркати» і закриття сезону відбудеться 31 травня у залі обласної філармонії.