Навчитись козацької безстрашності, а ще звитяги, мужності та головне – самозбереження, можна на заняттях з бойового Спасу.

Засновник єдиної у Вінниці експериментальної школи «Спас-коловрат» Євгеній Дмітрієв, виховує воїнів на основі традиційних українських знань.

Спас – це вдосконалене мистецтво ведення битви, створенк на основі вчення воїнів характерників, які складали одну з найважливіших частин козацького суспільства.

– Спас має на меті виховати тіло і дух людини. Він дозволить отримати гарну фізичну підготовку, а ще навчить виживати в природних умовах та дотримуватися енергетичної рівноваги. Додатково, сам по собі Спас дає практичні знання для самозахисту на сучасних вулицях – розповідає Євгеній.

Євгеній Дмітрієв понад 15 років займався тренерською роботою з Айкідо, а потім зрозумів, що все ж українцям – нащадками козаків, буде ближча філософія саме українського бойового мистецтва.

– Кожне східне бойове мистецтво несе з собою певну філософію. Навіщо це, коли є українська традиція і Звичай? Ми з повагою ставимось до китайського та японського бойових мистецтв, однак дух козацтва нам ближче. Скептично ставлюся до ура-патріотизму, шароварщини, і часто надлишкової міфологізації козаччини, але справжню традицію, звичаї, історію треба берегти, виховувати і передавати з дитинства.

Євген вважає свою школу «Спасу» експериментальною, адже з часів козацтва не залишилось якоїсь точної інструкції по веденню битви.

– Ми намагаємося відроджувати українські традиції і вбирати все тільки найкраще, що є в інших стилях бойових мистецтв. Розвиваємо кілька автентичних напрямків: фольклорно-мистецький – показові виступи із шаблею, палицею; фехтування, бойовий танок гопак тощо.

В 2017 році Верховна Рада України визнала Спас (разом із бойовим гопаком, хортингом) національним видом спорту.

У cпасі немає спортивних розрядів чи поясів, як в інших єдиноборствах, але є п’ять рівнів майстерності, які розробив сам Євген. Перший рівень – «боротьба», далі – «пластування», «воїн-патріот», «характерник»  і «тренер-інструктор».

Після всіх цих курсів, учень має право самостійно займатись тренерською роботою.

– Звичайно, кожен рівень – експериментальний. Наприклад, курс «характерник», ви ж розумієте, що справжніх характерників вже немає. Але ми намагаємось максимально наблизитись до духовної стійкості та фізичної загартованості козаків. Я навчаю своїх учнів поважати історію предків, бути стійким, мати сильний дух, а ще бути патріотом та просто хорошою людиною: любити свою Батьківщину, свою родину, своє місто. Рівень «характерника» – не технічний, тут приділяється максимальна увага саморозвитку.

Зараз Євген Дмітрієв тренує у Вінниці понад 50 учнів, є ще спортивні секції Спасу в селі Некрасово (Вінницький район) та в Тиврові. Вікова категорія учнів з 7 – до 18 років, хоча почати займатись Спасом можна, практично, у будь-якому віці. До речі, дівчатка теж охоче освоюють козацьке бойове мистецтво, причому спарингують вони нарівні з хлопцями.

Цікаво, що практичні заняття зі Спасу проходять не тільки в спортивних залах. Кожного літа Євген розробляє «пластунську» програму на двотижневий літній табір для своїх учнів та везе їх у гори. Там хлопці та дівчата проходять вишкіл та навчання в природних умовах. Чотирьохразове харчування, проживання в готелі (найчастіше – спортивні бази) та тренування протягом двох тижнів в Карпатах, дає  можливість краще відчути автентичність козацького Спасу.

Дізнатись більш детально про цей вид спорту можна у тренера: 067 399 33 08  – Євген Дмітрієв.

Спілкувався
Сергій Головко