У ньому взяли участь більше 300 учасників із 16 країн світу. У Вінницю прибули всесвітньовідомі вчені-ветеринари із Великобританії, Польщі, Росії, України, Іспанії, Греції та Італії, чиї імена завжди на слуху у світової наукової спільноти, — Федеріко Фракассі, Мирослав Свобода, Серажутдін Саліхов, Гуалтьєро Гандіні, Гжегож Вонсячич, Шімон Годинський, Дімітріос Тонтіс, науковці профільних вищих навчальних закладів України, власники та лікарі ветеринарних клінік.

17-19 травня Вінницький національний аграрний університет на три дні став центром розвитку ветеринарної науки. Креативні та надзвичайно потужні науковці ВНАУ презентували власний науковий потенціал. Студенти здобувають тут знання зі спеціальності ,,Ветеринарна гігієна, санітарія та експертиза”. Ці хлопці і дівчата  переконані у важливості професії ветеринара: адже той, хто лікує тварин, дбає про безпеку людства. Особливу увагу учасники конгресу приділяли здоров’ю собак і котів, як найбільш розповсюдженій групі домашніх тварин.

– Науку і досвід ми впроваджуємо у навчальний процес і створюємо такі умови, щоб наші випускники були конкурентоспроможними і успішними, – зазначив  Григорій  Калетник, президент ВНАУ, доктор економічних наук, професор, академік НААН України.

Учасники конгресу USAVA 2018  познайомились з досвідченими фахівцями, збагатилися досвідом, вивчили новітні технології та методи ветеринарії. У холі університету була організована виставка інноваційного медичного обладнання для діагностики й лікування патології тварин. Науковці та лікарі-практики ділились знаннями на лекціях в аудиторіях університету.

Широка культурна програма дозволила учасникам насолодитись творчим доробком самодіяльних артистів, відвідати цікаві та історичні місця Вінниччини. “Фантастичною” назвали подільську гостинність, відчуту у стінах ВНАУ, іноземні гості.

-Я вперше в Україні і ваш університет ще раз довів, що Україна дуже гостинна, інтелектуально-потужна та перспективна, – відзначив Дімітріос Тонтіс, доцент факультету ветеринарної медицини Університету Фессалії. – Ми можемо обмінюватись студентами та викладачами, долучатися до читання лекцій наших професорів у вас і навпаки. Бачу перспективним створення у вашому університеті ветеринарного факультету, адже для цього ви маєте талановитий професорсько-викладацький склад, очолюваний Президентом Григорієм Калетніком. Ми із задоволенням розвиватимемо нашу подальшу співпрацю.

А Гуальтьєро Гандіні,  PhD, доцент Університет у Болоньї, сказав:

– Я вражений командним духом, який продемонстрував ваш колектив на чолі з Президентом Консорціуму Григорієм Калетніком. В жодному європейському університеті я не зустрічав такої згуртованості та взаємодопомоги, яку продемонструвала ваші студенти, викладачі та співробітники. Вам є чим гордитись, а нам є з кого брати приклад.

Для професора Федеріко Фракассі Перший міжнародний конгрес із ветеринарної медицини у ВНАУ став незабутнім,  адже він не лише збагатив свої знання, а й отримав у Вінниці престижну премію «Ветеринарний лікар року».

Польські колеги зауважили, що ВНАУ вирізняється потужною матеріально-технічною базою, науковими розробками та готовий до співпраці та взаємодії не лише в галузі ветеринарії, а й в інших напрямках. Вони висловили вдячність за організацію такої масштабної та актуальної події, як Першого Міжнародного конгресу із ветеринарної медицини.

Цей конгрес відкрив серйозні можливості подальшої співпраці ВНАУ із профільними університетами Італії, Чехії, Польщі, Греції та інших країн. Вінничани готові разом з колегами вирішувати наукові проблеми, переймати цікавий світовий досвід.

Фото Олексія БОЙКА