Єдине рішення, котре було винесене на порядок денний, було ухвалене майже одноголосно: 45 голосами з 47 зареєстрованих на сесії депутатів, і це наводило на роздуми, що не все так просто, як здається на перший погляд. Питання стосувалося передачі з державної власності до спільної власності територіальних громад цілісного майнового комплексу Брацлавського агроекономічного коледжу Вінницького національного аграрного університету. При цьому облрада взяла на себе зобов’язання не відчужувати коледж у приватну власність та не перепрофільовувати заклад.

Про своє бажання вийти зі структури Вінницького національного аграрного університету (ВНАУ) Брацлавський коледж заявляв вже давно, тільки-но у керівництва університету виникло бажання реформувати коледж у факультет. Ще взимку директор Брацлавського коледжу ВНАУ Дмитро Рижмань пояснював суть проблеми:

– Вінницький національний аграрний університет вирішив провести реформування наших коледжів (Брацлавського та Чернятинського, котрі є двома структурними підрозділами університету) у факультети ВНАУ. Це питання винесли на ректорат, а потім і на засідання вченої ради ВНАУ. Вивчивши це питання в колективі нашого коледжу, проаналізувавши нові зміни в законодавстві, ми вирішили, що нам місця в складі вищих навчальних закладів немає, оскільки ми не зможемо конкурувати серед них, абітурієнтам з базовою середньою освітою, тобто тим дітям, що закінчили дев’ять класів, дорога в наш заклад буде закрита. Після цього не вдасться уникнути скорочень. За весь час, що ми перебуваємо в складі ВНАУ, з 2003 року по сьогодні, ми не отримали жодної копійки на розвиток матеріально-технічної бази, ми самі себе утримуємо. Ми хочемо працювати так, як працювали. Ми зможемо співпрацювати з усіма навчальними закладами не тільки України, а і Європи.

– Брацлавський аграрний коледж працював у складі ВНАУ 15 років. Потім колектив коледжу вирішив відокремитись. Звернулися до аграрного університету. І на вченій раді, котра відбулася 12 квітня було вирішено відокремити Брацлавський коледж в окремий підрозділ. Після рішення сесії звернення йде до міністерства освіти і незабаром Брацлавський коледж стане самостійною одиницею — каже в.о. директора Департаменту освіти і науки Вінницької ОДА Володимир Буняк. – нині в них навчається 322 студента, працює 44 викладачів, 58 працівників технічного персоналу. В основному там вивчають фінансово-економічні спеціальності. Цей напрям має попит і будемо сподіватися, що кількість студентів зростатиме. У той же час колективу потрібно ще плідно працювати, щоб заклад був цікавим для наших випускників. У недалекому майбутньому коледж фінансуватиметься з обласного бюджету. Минулого року 5 коледжів перейшло на баланс обласної ради і вони належним чином фінансуються.

За оцінками Управління спільної комунальної власності територіальних громад Вінницької області, окрім майнового комплексу, до обласної комунальної власності має перейти три земельні ділянки площами – 1,877; 10,36; та 0,68 га.

Тим часом депутати від фракції “Свобода” висловили своє бачення цієї ситуації: “Така позиція влади не є державницькою, а є лише грою та спекуляцією на емоціях вінничан. Сьогодні під час 32 позачергової сесії обласної Ради протягом хвилини без обговорень більшістю було прийнято рішення про звернення до Уряду щодо розробки законопроекту для передачі державних профтехучилищ на баланс місцевих громад. Також заочно без обґрунтування більшість Ради наперід надала згоду на прийняття в комунальну власність місцевих громад з державної Брацлавського агроекономічного коледжу всупереч ст.24 ЗУ «Про державний бюджет на 2018 рік». ВО «Свобода» неодноразово попереджала про неприпустимість перекладення відповідальності за існування коледжів з держави на плечі місцевих громад. Центральна влада зобов‘язана забезпечити повноцінне існування професійно-технічної освіти в Україні. Натомість пропонують забрати на баланс заклади без відповідного забезпечення коштами!

Цей проект рішення розглядався без фінансово-економічного обґрунтування та без пояснювальної записки.

Вінницька облдержадміністрація протягом минулого тижня зареєструвала проекти рішень про ЛІКВІДАЦІЮ Бершадського медичного коледжу(бо ж не вистачає фінансування) та про ЗГОДУ ЗІ ЗВЕРНЕННЯ щодо прийняття у власність Брацлавського економічного коледжу (очевидно тепер коштів достатньо). Лише у ВНАУ в черзі за Брацлавським коледжем є ще 6 таких закладів. Досі невідомо за рахунок яких коштів буде виплачуватись заробітна платня працівникам коледжів.”