Ідея децентралізації та створення об’єднаних громад із значним розширенням повноважень місцевого самоврядування для нас знайома ще з 2007 року – саме в той час почалася активна співпраця Літинської селищної ради з органами місцевого самоврядування Вольштинського повіту Республіки Польша. Наші сусіди успішно впровадили реформу і ми мали змогу переконатися які переваги отримала польська громада. Тому, коли в 2015 році нинішній прем’єр – міністр Володимир Гройсман анонсував початок цієї давно очікуваної реформи, ми готові були зразу розпочати цю справу. 12 червня 2015 року 48 сесія 6 скликання Літинської селищної ради Літинського району приймає рішення №833 «Про надання згоди на добровільне об’єднання громад». Депутати селищної ради одноголосно підтримали ідею добровільного об’єднання суміжних з Літином 13 сільських територіальних громад та уповноважили мене, як селищного голову, звернутися з пропозицією до очільників сільських територіальних громад району.

Зрозуміло, що ініціатором та координатором цього процесу перш за все, мала б виступити Літинська районна рада. На жаль, з незрозумілих причин, районним керівництвом це питання було проігноровано. В кулуарах сільським головам давались поради не поспішати об’єднуватись з Літином. Тому на нашу пропозицію всі 13 сільських голів відповіли відмовою. Незважаючи на всі наші неодноразові зусилля ще і ще раз зрушити цей процес, натикалися на глуху стіну непорозуміння та категоричної відмови. На столі переді мною тека із листування із сільськими громадами району, вона чи маленька.

В кінці 2017 року, при формуванні бюджету на майбутній рік, ми підрахували фінансові втрати нашої громади, які можливі в разі якщо не створюється ОТГ і це знову спонукало до активних дій. Крім того, ми бачили що район потихенько «розтягують» у різні інші уже створені ОТГ. Як приклад, колосальна робота проводилась в Дашківецькій сільській раді щодо приєднання її до Якушинецької ОТГ на противагу районним керівникам, які ні разу з цього приводу не відвідали Дашківці і не сказали: «Ні, зачекайте ви нам також потрібні. Залишайтесь в районі. Ми пропонуємо вам кращі умови». Можна зрозуміти настрої дашківчан і як результат – маємо спільну згоду і Дашківецької громади і Якушинецької про об’єднання. Отже, з нашої ініціативи в лютому 2018 року на щорічний звіт селищного голови перед громадою Літина було, в черговий раз, винесене питання створення ОТГ. Фактично, відбулося громадське обговорення процесу об’єднання з залученням науковців, спеціалістів, які безпосередньо працюють над впровадженням питань децентралізації в Україні. Вкотре були запрошені очільники сільських територіальних громад району, керівники районної ради та РДА.  Нарешті ми отримали довгоочікуваний результат і 22 березня 2018 року Селищанська сільська рада прийняла рішення дати згоду на добровільне об’єднання територій громад сіл Селища та Садового з Літином. Сьогодні у Вінницькій області, як по всій Україні чи не щомісячно створюються нові ОТГ. Ми не зробили щось надзвичайне.

Питання у тому, що через бездіяльність районної влади, через абсолютно незрозумілі чиїсь особисті амбіції громади втрачають колосальні кошти, перспективи, ресурси. Реально існує загроза зникнення району, який проіснував 95 років, як адміністративно-територіальної одиниці на мапі України. Хочу зазначити, що Літинська селищна рада та наші партнери по об’єднанню дотрималися абсолютно усіх законодавчих вимог і сподіваюся, що ми на незворотному шляху об’єднання наших громад.

Ми щиро віримо у позитивне вирішення нашого питання в обласній державній адміністрації, адже під час обласної наради з питань розвитку місцевого самоврядування яка нещодавно відбулася у Вінниці, в присутності чисельної аудиторії голів міст обласного, районного значення, селищних голів, а також керівників асоціації міст України та обласної асоціації місцевого самоврядування з високої трибуни голова ОДА Коровій Валерій Вікторович висловив думку про доцільність об’єднання саме двох територіальних громад щоб прискорити процес об’єднання та отримати значні фінансові кошти вже у 2019 році. Очільник області запевнив нас у позитивному висновку щодо питання об’єднання громад Літина та Селища.

Впевнений, в недалекому майбутньому до Літинської громади приєднаються ряд інших територіальних громад району. На цьому можна було б закінчити, але дивує те, що наша ініціатива знову викликала неоднозначну реакцію керівництва районної ради та адміністрації. З’явилася незрозуміла активність. Протягом 3-х днів майже у всіх вище згаданих 12 територіальних сільських громадах за участі голови районної ради і РДА відбулися поспіхом позачергові сесії, які всі без виключення прийняли рішення про об’єднання з Літином.

Здавалося б добре, якби не «ложка дьогтю». Основна мета цих скоропоспішних рішень, створити проблеми, згаявши час, який законодавчо визначений для подання відповідних документів, що може становити реальну загрозу процесу об’єднання та відкинути його знову назад на невизначений термін. Ми переконані що керівництво обласної державної адміністрації є гарантом позитивного вирішення питання об’єднання наших громад.

Незважаючи на все,переконаний,що процес незворотній. Хочу щиро привітати літинчан, жителів сіл Селище та Садове та всіх жителів району з початком об’єднання та перспективи створення потужної об’єднаної територіальної громади.

Літинський селищний голова Анатолій Бичок