І справжнім шоком стала інформація першого заступника голови Нацполіції України В’ячеслава Аброськіна у «Фейсбук», що «серед затриманих є особа з кола чемпіонів з боїв без правил…»

– Поліція вийшла на стійку злочинну групу, яка «гастролювала» по Україні, зокрема й Житомирщиною. До її складу увійшли жителі Вінниччини віком від 25 до 47 років, колишні та нинішні спортсмени. Нападали як на приватні оселі, так і на офіси юридичних осіб, — розповіли правоохоронці Житомирщини. — Оперативники житомирської кримінальної поліції та бійці спецпризначення затримали п’ятьох чоловіків на трьох іномарках відразу після вчинення ними крадіжки у місцевого жителя. За оцінкою господаря, з його будинку викрали цінностей на суму близько мільйона гривень. Це ювелірні прикраси, золоті та срібні монети, інші цінності. Того ж дня поліцейські провели з десяток обшуків на Вінниччині та у Києві за місцем проживання підозрюваних та вилучили низку речей, які свідчать про причетність затриманих до злочинної діяльності.

Ці громадяни діяли професійно. До вчинення злочинів готувалися заздалегідь, обирали будинок або офіс. Наприклад, мали квадрокоптер для обстеження місцевості, закуповували необхідне оснащення для підтримки зв’язку один з одним (рації, засоби стільникового зв’язку, змінні сім-картки), навіть спецодяг працівників правоохоронних органів. Під час обшуків нами вилучені зброя, гроші та інша доказова база. Нині правоохоронці перевіряють затриманих на причетність до низки злочинів на території інших регіонів. Крім того, є усі підстави вважати, що до складу угруповання входили ще більше осіб. Тож у рамках досудових розслідувань триває подальша робота із викриття усіх його членів. Затриманим загрожує 12-15 років ув’язнення із конфіскацією майна.

Втім, правоохоронці так і не розголошують навіть попередніх даних розслідування справи вінничан. Пояснюють, справа, без перебільшення, дуже серйозна…

– Районний суд м. Житомира вже взяв усіх затриманих під варту на 60 діб без можливості внесення застави на час слідства. Нині вони у слідчому ізоляторі, — повідомила начальник прес-служби місцевої поліції Алла Ващенко. — Скільки всього підозрювані вчинили злочинів, в яких областях, скільки людей було у банді, збитки — з’ясовується у ході слідства.

Чи не справа рук затриманих напади та хатні крадіжки зі спальних мікрорайонів у Вінниці та у прилеглих селах, зокрема на високопосадовця у селі Агрономічному та крадіжка з будинку родини колишнього керівника пенітенціарної служби, серія успішних розбоїв останніх років на «ювелірки» у Вінниці, Тульчині та Гайсині? Та чи не належать вони до сумновідомого угруповання Вінниці? Поки що на ці запитання відповіді теж немає. Відомо, що вінницькі оперативники нині ретельно «розробляють» справу банди спільно із київськими та житомирськими колегами…

– Так, ми займаємось цим. Не виключено, що може бути не один зухвалий злочин, — коротко прокоментував й керівник поліції Вінниччини генерал Юрій Педос. — Дані одного затриманого збігаються із даними спортсмена із єдиноборств… Слідство триває.

Втім, правоохоронці досі не розголошують й більш детальної інформації відносно особи бійця-чемпіона. А тим часом вінницькі бійці з фрі-файту теж неабияк здивовані ситуацією.

– Я теж читав це повідомлення. І мої хлопці читали. Але з наших більше 120 спортсменів, бійців, переможців змагань різного гатунку усі на місці. Готуються до чемпіонатів та виступів. Ми он саме повернулись із юніорських змагань, де вибороли призові місця, — пояснив почесний президент обласної федерації фрі-файту Вадим Кудіяров. — Тож якби, не дай Боже, із кимось з наших сталась така «НП» — усі були б на вухах і відразу знали. Можливо, це колишні спортсмени. Тож нам самим дуже цікава уся подальша інформація від правоохоронців.

Редакція слідкуватиме за перебігом резонансної справи та готова вислухати інші точки зору на неї.