По суті, вже забули про генплан і просто нахабно грабують вінницьку громаду. Пригадав казку про Кота в чоботях. Чиї землі? Маркіза Карабаса… А у Вінниці? Хочеш – не хочеш, але все також крутиться навколо одного-двох прізвищ. Тих, у кого печатка та підпис. Звісно, на підставних осіб.

Та Бог з ним. Може, нарешті, наїдяться. Але чому в результаті їхніх оборудок мають потерпати всі вінничани? Зрозуміло, що в центрі міста, де вже є підведені комунікації, будувати набагато вигідніше, можна заробити більше грошей. Ці діляночки давно вже вирахувані і чекали свого часу. Дочекались. Однак, як завжди, їм мало і тісно. Поперлись на тротуари. Спробуйте виїхати по Пушкіна на вулицю Князів Коріатовичів. Там тепер гнатимуть висотку на клаптику землі біля турклубу. Своїм людям в такому випадку дозволяється вилазити на тротуар і закривати великим суцільним банером небезпечний поворот. Чи, може, наш громадський тротуар входить в межі ділянки під забудову? І таких випадків десятки.

Поїхали далі. На вулиці Пирогова також «тіпа» комусь попав шматочок земельки. Тісненько, бо не для багатоповерхівки те місце, але ж можна відпанахати смужку проїжджої частини вулиці. Своїм таки пацанам ніяка інспекція не указ! А ви, шановні вінничани, сигнальте, кричіть один на одного, гупайтесь машинами на вузенькому виїзді біля Кредобанку, де сотні припаркованих автівок. Вам же байдуже, що у вас відбирають ваш життєвий простір і хтось на цьому вашому пофігізмі косить велике бабло.

Як взагалі зрозуміти, що на якихось 15-ти сотках у приватному секторі женуть багатоповерховий будинок? Де до нього прибудинкова територія? Де ті люди паркуватимуть свої авто? Як таке сусідство мешканцям інших приватних будинків? Панове, скоро деякими вінницькими вулицями складно буде пройти, не те що проїхати. Невже ви цього не розумієте? Завтра роздерибанять останні сквери, підберуться до ваших під’їздів і виженуть чергову багатоповерхівку.

Доходить вже до того, що навіть не беруться до уваги реальні можливості комунікацій. Але ж не може труба, розрахована на 100 кубів, пропустити двісті. Що буде через кілька років такої агресивної забудови зі всіма міськими мережами? Будемо «ходити на відро»? І це абсолютно можливо, шановні вінничани. У місті вже є кілька вибудуваних і розкуплених багатоповерхівок, котрі зведені з повним ігнором можливостей і водоканалу, і електромереж, і газового господарства. І деякі люди там вже живуть. Запитайте, чи комфортно їм і мешканцям навколишніх будинків, які регулярно місять своїми ногами і колесами автівок нечистоти, що не вміщаються у вузьку каналізаційну трубу.

Нахаб треба зупиняти, тим більше, що їхні дії поза законом. У Києві громадяни згуртувались і зупинили страшну піратську забудову міста. Іншого способу немає. І наше місто належить нам. Влада змінюється. І якщо кожна нова владна команда цинічно рватиме собі абсолютно все, що мало би служити громаді, ми тут, у Вінниці, ходитимемо боком між рядами автівок і в протигазах, бо і дерев скоро не залишиться. Та ще й без доступу до річки та озер. Вже ж захопили заповідні береги Бугу та Вишенського озера під свої садиби впливові люди…

А стосовно чиновників-хапуг, то вони ніколи не наїдяться, бо так вони навчені і заради цього йдуть до влади, яка продовжує залишатись найприбутковішим бізнесом в Україні. Зважте, в тому числі і за рахунок нашої байдужості. Тільки ми разом, громадою, можемо зупинити цей грабунок. Якщо, звичайно, думаємо за майбутнє наших дітей та онуків.

Журналіст, житель Вінниці